Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

KARAGÜL KARA GÜN İÇİNDİR

 

KARAGÜL ,KARA GÜN İÇİNDİR.
KARA Bİ GÜL OLADIM / YARA KOĞUM SALAYDIM
YAR EĞİLİP KOĞLİYANDA / BEN ONU KOĞLIYAYDIM
Şanlıurfa ağzı bu dörtlük ,karşılıklı sevip kavuşmayan kara sevdalıları ifade etmekte . Halil ve Fethiye gibi sevip kavuşamayan kara sevdalı aşıkların, adlarını ayırmadan verilmiş olan bu ilçeye HALFETİ denilmesindeki incelik, ancak bu kadar manidar olur. dünyada yanlız, halil ve fethiye ilçesinde tabiatın kara gül açması , kutsal aşkın yasına siyah renkle ortak olma zerafetidir.
Güller ve kuşlar renkleriyle, gönül duygularının sevgi habercisidir. Önceleri bir evin penceresinde beyaz renkli karanfil varsa , bu evde yatalak hastamız var . Bu sokaktan geçerken gürültü etmeden, yüksek sesle konuşmadan geçmeye dikkat edin. Veya, evin penceresinde kırmızı renkli katanfil varsa, bu evde gelinlik yetişmiş kız vardır, bu sokaktan geçerken söz ve davranışınıza dikkat edin . Bir evin sokak kapısı önünde çöp kutusu içinde biraz kül ,söndürülmüş yanık bir odun parçası varsa, bu evden yeniliye bir cenaze çıkmıştır, yasımız var. Düğün halayınızı başka bir sokaktan geçirin, manasında, halkın görgü kuralını ifade eden,Nabi dili vardı.
Kesme taşlı lahit urfa evlerinde belediye mutfak evinde, ev sahibinin özel kuş takaları bulunurdu. Aynı ölçüde, yorgun, acıkmış, susamış, konaklamak , dinlenmek isteyen, yabancı misafir veya haber taşıyan posta kuşları için karşı taraftada kuş takaları yapılırmış. Kuş diline hürmeten süleymanca bir düşünce olsa gerek.
Yavrular / Yuvada Kuşlar yavrular./ herkesin derdi biter/ Benim derdim yavrular. Ömer Çetiner kuşların dert ortağı olduğunu ,dört dörtlük anlatmış.İnsanın duygu teması kuşlar ve güllerdir.
Kara sevdaların,matemlerin, mana rengi, karagül karasıdır. Karagül'ün bu duygu rengini , cenazelerde, kabir ziyaretlerinde, taziyelerde, şehitler töreninde, kutsal ay ve yılların anma günlerinde,karagül çelenkleri, karagül esansı ve buketlerini , KARAGÜLLER Sunarak yer verilmelidir. Matemlerin rajon kesen rengi kara gül'ün, kara rengidir. Göğüslere karagüller takınarak, ,taziye ve baş sağlığı dilekleri bu anlamda kabul görüp sunulmalı.
Müzik, isot, mozaik, peygamber şehri olduğumuz kadar, karagül şehride olmalıyız . Bakanımız sayın Ahmet Eşref Fakıbaba,ilimiz Valisi sayın Abdullah ERİN, Halfeti İlçe Kaymakamı Şeref ALBAYRAK Büyük Şehir Belediye Başkanı sayın Nihat ÇİFTÇİ, Şehitler ve Gaziler Dernek Başkanı Sayın Mehmet YAVUZ ile tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte halk olarak karagül tanıtım ve katılımı yapılmalıdır.
Başta Dedik ya ........!
KARAGÜL , KARA GÜN İÇİNDİR...!

Ekleme Tarihi: 08 Aralık 2017 14:01

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024