Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

İKİ BELEDİYE, İKİ ESER

 

İKİ BELEDİYE, İKİ ESER



Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden Haliliye ve Eyyübiye Belediyesi iki güzel kültür çalışmasına imza attılar.
Yıllardır ŞURKAV’ın ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün yayınladığı kitaplar Urfa’nın tanıtımına katkı sağlamıştı. Yeni belediyelerin kurulması ile kültür alanındaki hizmetler paylaşılmış oldu.
Eyyübiye Belediyesi tarafından yayınlanan “Eski-Yeni Urfa” adlı 1840’tan günümüze karşılaştırmalı Urfa fotoğrafları albümü Fotoğraf sanatçıları İzzet Aran ve Mustafa Akgül tarafından hazırlanmış. Albüm, bir şehrin mimarisinin nasıl korunamadığının göstergesi adeta. Şanlıurfa’nın mimari dokusunun ne denli tahrip edildiğini kitabı incelediğinizde sizlerde göreceksiniz.
Albümün yayınlanmasını sağlayan Eyyübiye Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ekinci, albümün önsözünde bu tahribata şöyle dikkat çekiyor: “Kültürel miras olarak kabul edilen yapıları, imar düzenlemesi adı altında hoyratça yıkıp yok ettiğinizde, aynı zamanda, o şehrin kimliğini de yok etmiş; gelecek kuşakları hangi kültürel öğelerden beslendiklerini öğrenme imkânlarını da ortadan kaldırmış olursunuz. Belediye olarak amacımız, kültürel kodlarımızın kaynaklarından olan tarihi yapılarımızı koruyup geleceğe taşımaktır.”
Kültürel miraslarımızı koruma bilinci ne yazık ki Urfa’da 90’lı yıllardan sonra başladı. Bu yıllara kadar Urfa’nın birbirinden değerli mimari yapıları hoyratça bir bir yıkılıp, yerle bir edilmiş… Hem de bürokrasi eliyle… Yrd. Doç. Dr. A. Cihat Kürkçüoğlu, “Bırakınız çok eskilere gitmeyi, Urfa o kadar hızlı değişiyor, o kadar hızlı betonlaşıyor ki 40- 50 yıl önce çektiğimiz fotoğraflardaki mekânlar bile günümüzde artık yok” diyor albümdeki yazısında.
1990 yılından sonra ŞURKAV’ın kurulmasıyla mimarı yapıların restorasyonlarına hız verilmiş, Urfa mimarisi adeta koruma altına alınmıştır. Günümüzde ise Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ve bilinçli Belediye Başkanlarımız, Valilerimiz sayesinde mimari yapılar korunmaya çalışılmaktadır.
Yine albüme önsöz yazan Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Ferhat Karagözlü bakın bu eserlerin korunması gerektiğini nasıl anlatmış: “Fransız kurşun izleri minarelerden silinmemeli, hayatlı evler aile yaşamından koparılmamalı, şehir surlarının kenti çevrelediği ve koruduğu algılanmalı, çarşılar gelenekselden çıkmamalı, sokaklar çocukların ve seyyar satıcıların sesinden mahrum bırakılmamalı, kuşlar evlerde yuva edinebilmeli, her evin kedisi olmalı, kale heybetini teleferikle kaybetmemeli, sosyal yaşamın zirve yaptığı en eski kahvehanelerimiz ayakkabıcı olmamalı, 2000 yıllık kaya mezarları kafeteryaya dönüşmemeli.”
Yaşadığımız şehrin geçmişini bilmek, mimari yapılarını korumak, mevcut eserlerin korunması sağlamak her Şanlıurfalının görevi olmalıdır. Tüm Şanlıurfalılarda bu bilinç artırılmalıdır. On yıllar sonra beton binalar arasında çocuklarımızı bırakmak istemiyorsak bunu yapmalıyız.
Fotoğraf sanatçıları İzzet Aran ve Mustafa Akgül’ün büyük bir emek vererek hazırladıkları albümün yayınlanmasını sağlayan Eyyübiye Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ekinci ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Atik Sahil’e teşekkür ederim. Yeni kültürel kitapları Sayın Ekinci’den bekleriz…
XXX
İki güzel eserin ikincisi ise Haliliye Belediyesi tarafından yayınlanan, “M. Nihat Kürkçüoğlu Fırçasından Şanlıurfa” adlı albüm. Haliliye Belediye Başkanı Sayın Fevzi Demirkol’un katkıları sonucu Şanlıurfa’ya kazandırılan bu eserde; Ressam Nihat Kürkçüoğlu’nun 300 civarında Şanlıurfa konulu yağlıboya tablosu yer alıyor.
50 yılını sanata adayan Ressam Nihat Kürkçüoğlu albümdeki önsözünde şunları söylüyor: “Urfa’nın gizemini tuvallere dökmek, yakıcı güneşinin sıcaklığını, sokaklarını aydınlatan parlak ışığını, sıcakkanlı insanını, örfünü, adetini, gelenek ve göreneklerini resmetmek düşüncesi ressamların aklından geçmemiştir. Urfa’nın bu özelliklerini tablolara aktararak ölümsüzleştirmek, gelecek nesillere birer belge olarak sunmak gerekiyordu. İşte ben de bunu yapmaya çalıştım. 50 yıllık zaman diliminde bu proje üzerinde çalıştım. En büyük arzum ve emelim, kısa zamanda Urfa’mızın, tarihinin ve kültürünün tablolara yansıtıldığı ve ressamlarının da ön plana çıkarılıp tanıtıldığı şanına layık bir Resim Müzesi’ne kavuşmasıdır.”
“M. Nihat Kürkçüoğlu Fırçasından Şanlıurfa” adlı albümün yayınlanmasını sağlayan Haliliye Belediye Başkanı Sayın Fevzi Demirkol ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Kadir Kırıcı’ya teşekkür eder, tüm belediyemizin böylesine kültürel yayınlara ağırlık vermelerini dilerim.

Ekleme Tarihi: 31 Ocak 2016 13:13

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024