Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

ANAYASA;Nasıl ve ne zaman?

 

ANAYASA;Nasıl ve ne zaman?

...Gündem yine anayasa.
Ne kadar sıkıcı.
Hiç heyecan vermiyor.
Vermiyor, zira cümle âlem biliyor ki bu ülkede yeni anayasa;
Erdoğan’ı ''Başkan baba'' yapmak için (Belki de ömür boyu dokunulmazlık zırhı yaratmak için.YVO.)tasarlanıyor. Hasan Cemal.

Yukarıdaki satırlar; duayen gazeteci Hasan Cemal'in dünkü satırlardan alıntıdır.Sayın yazar; yaşım ve entellektüel yapım gereği uzun zamandan beri yakından takip ettiğim, her dönem yürütme erkinin başına yakın olmayı başarmış bir gazetecidir.Nedense, Sayın RTE' ye yeterli yakınlık sağlayamadığı ve bu nedenle uzun zamandan beri Hükümet ve özellikle Sn. Cumhurbaşkanımız aleyhine yoğun salvolarda bulunduğu (ve benim hiç de haklı bulmadığım) PKK ve ''Terörist Kürt'' sevici yazılar yazdığı için bu aralar sıkılarak takip ettiğim bir yazardır.
Ancak yukarıdaki satırlarla başlayan anayasa konusunda yazdığı son yazıyı okuyunca,garip bir şekilde, bu konuda paralel giden bazı düşüncelerim olduğunu fark ettim.Bu nedenle, epeyi zamandan beri yazmayı planladığım''Anayasa konusundaki görüşlerimi'' Sn. Hasan Cemal'in satırlarıyla başlattım.
Anayasa nedir, niçin önemlidir ve ne zaman nasıl yapılmalıdır diye düşündüğümüzde Anayasaların genel tanımını yapmanın elzem olduğunu gördüm.Kısa bir 'google' taraması yaptığınızda üzerinde mutabık kalınan ana hatlarıyla Anayasa nedir? Sorusuna şöyle bir cevap vermek mümkündür:
- Devletin kuruluşunu, yasama, yürütme ve yargılama kuvvetleri ile yurttaşların hak ve görevlerini düzenleyen temel kanundur. Anayasalar genel olarak temel hükümler koyarlar. Değişebilir ayrıntıları öbür kanunlara bırakırlar.
- Anayasa bir devletin hangi esaslara göre yönetileceğini belirleyen ve mutlak bir şekilde de uyulması gereken bir hukuk metnidir. Bir başka ifadeyle;anayasalar devletin yönetiliş biçimine esas teşkil eder.Anayasaların asıl muhatapları devlet tarafından yönetilenler,yani vatandaşlar değil; devleti yönetenler, yani siyasiler, devlet memurları, kamu görevlileri ve bürokratlardır. Onların yetki kullanma ve görevlerini yerine getiriş biçimleri de dolaylı olarak halkı ve vatandaşları etkiler.
Bir devletin temel siyasi ve idari organizasyonu ile vatandaşların temel hak ve ödevlerini belirleyen temel kanun niteliğinde olan anayasa, bu yönüyle bir ülkede tüm kanunların temel dayanağıdır. Anayasa, bir ülkenin egemenlik unsurlarından biri olduğu için, çiğnenmesi ağır suçtur.

1876 yılında yapılan tarihimizin ilk yazılı(ancak resmen ilan edilmemiş) anayasası olan ''Kanuni Esası'' sonrası yapılmış olan beşinci anayasa, şu anda yürürlükte olan Anayasamızdır.1921-1924-1961-1982 anayasaları olmak üzere bu güne kadar yapılmış olan anayasalarımızın hepsi olağanüstü hallerde yapılmış(Çoğu Askeri vesayetin hakim olduğu) Türk halkının içinde bulunduğu olağan üstü hallerin dayatmasıyla (sanki)halk onayı varmış gibi yapılarak yürürlüğe sunulmuş metinlerdir.Üzerinde toplumsal mutabakatın gerçekten sağlanmamış olduğu bu metinler, her seferinde kısa bir süre sonra ihtiyaçlara cevap veremez olmuş ve yeni bir anayasa yapılmasının,sorunlara mucizevi çözümler sunacağı ön yargısı dillendirilmeye başlanmıştır.Böyle olunca;''Anayasal metinler; toplumun kahhar ekseriyetinin (üzerinde hiç bir dış etki altında kalmadan) mutabık kalacağı ana metinler olması gerekir'' ana noktası ihmal edilmiştir.İşin hareket noktası ve ana omurgası yanlış konulunca hiç bir anayasamız toplumsal sorunlarımıza yeterli cevabı ve desteği veremez olmuştur.
Eski Anayasa mahkemesi Başkanı Sn. Haşim Kılıç'ın ifadesiyle mevcut anayasa; %75'i sivil hükümetler tarafından değiştirilmiş bir anayasadır. 1982 Anayasası, 9 kez değişikliğe uğramıştır. En geniş kapsamlı değişiklikler 23 Temmuz 1995 ve 3 Ekim 2001 tarihlerinde yapılmıştır. Böylece, 35'i 2001 değişikliğinde 25'i daha önce olmak üzere bugüne kadar 1982 Anayasasının yaklaşık 60 maddesinde değişiklik yapılmış olmaktadır.
Yanı kısmen de olsa mevcut Anayasamız bir sivil anayasa kabul edilmelidir.
Yeni Anayasa talebi ve çalışmalarının Ülkemin acil,öncelikli ve olmazsa olmaz sorunu olmadığını düşünüyorum.Bu ülkenin baş sorunu; bölücü terör,Hukuksuzluk ve adaletsizlik ve hakça paylaşımın olmamasıdır. Mevcut anayasa; bu hayati sorunları çözmek için asla engel değildir.
İngiltere'nin yazılı bir anayasası yoktur.ABD 200 yıllık bir anayasa ile yönetilmektedir.Bu iki ülke demokrasinin ve kaliteli insan hakları uygulamalarının beşiği kabul edilmektedir.
Bir ülkede Anayasa yapmanın baş şartı, toplumsal uzlaşmanın olmasıdır.Halen Ülkemizde (özellikle bölücü terör başta olmak üzere) bir çok konuda toplumsal mutabakat yoktur.Ülkemin varlığı,birliği ve bütünlüğü ciddi bir tehdit altında ve çözüm önerileri birbirinin zıddıdır.Toplumsal uzlaşı sağlandığında toplumun bir çok kesiminin öncelik sıralamasının da değişeceği çok önemli bir gerçektir.Yeni anayasa yapsanız bile bu günün şartlarında bazı sosyal ve etnik gurupların olmazsa olmazı olan bazı konular, önemini kaybettiği veya (belki de) sorun olmaya başlayacağı için çok geçmeden yeni bir anayasa yapılması ve/veya değiştirilmesi gündeme gelecektir.Böyle bir ortamda yapılacak bir anayasanın beklenen faydayı sağlaması ve uzun süre kabul görmesi asla mümkün olmayacaktır.
Bu nedenlerden; Bu günün Türkiye'sinde yeni anayasa yapma çalışmalarının abesle iştigal olduğunu düşünüyorum.Belki de bu çalışmayı planlayanların ve konuyu sürekli gündemde tutanların ana fikri; güncel ve acil sorunlardan ,insanların dikkatlerini başka noktalara çekmek bile olabilir.
Bölücü terörün kökü kazındıktan ,Ülkeme huzur ve güvenlik hakim olduktan sonra;Bu topraklarda yaşayan herkesin bu devletin asil ve birinci sınıf yurttaşları oldukları fikri samimi bir şekilde kabul gördükten sonra yeni bir Anayasanın gündeme alınması (belki) gerekebilir.

Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2016 09:55

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024