Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

ÖFKE’YE DÖRT ADIMDA ÇÖZÜM!

 

Öfke, kalplerdeki ateş parçası gibidir.

Son zamanlarda toplum olarak birbirimize karşı öfke ile dop dolu bir hale geldik. Kardeş kardeşe karşı bile öfkeli. Evlat babasına, Baba evladına! Çalışan amirine, amir çalışanlarına! Aynı çatı altında aynı amaca hizmet verdikleri halde çalışanların birbirlerine karşı öfkeleri ve daha neler neler?

Karşımızdaki öfkeli birisini boyun damarlarının aniden şişmesi, gözlerinin yuvalarından fırlayacakmış gibi olmasından bile çok rahat bir şekilde tanımlayabiliriz…

Peki, kendimiz öfkelendiğimizde ya da karşımızdakinin öfkelendiğini gördüğümüzde neler yapmalıyız.

Öfkeye fren vurabilmek adına işte islam’da öfkeye karşı neler yapabileceklerimiz şöyle sıralanmıştır….

Hadis-i şeriflerde öfke halinde tatbik edilmesi gereken belirli başlı prensipleri şöyle sıralamıştır.



1) ALLAH’A SIĞINMAK: Resulullah sallallahu aleyhi vesselam huzurunda birbirine söven iki kişiden birinin yüzünde öfke hali belirlerince şöyle buyurdu: ‘Ben bir söz biliyorum. Eğer bu adam bunu söylerse öfkesi geçer. Bu söz, ‘euzubillahimineşşeytanirracim’ kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Cimlesidir. (Buhari, Edep, 76; Ebu Davud, Edep 3)



2) ABDEST ALMAK: Hz. Peygamber, ‘Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın. (Ebudavud, Edep 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de söndürülebileceğini belirtmiştir.



3) BULUNDUĞU KONUMU DEĞİŞTİRMEK: Gazap halinde yapılması gereken bir başka şey de kişinin bulunduğu konumdan daha pasif bir duruma geçmesidir. Bu husus, Efendimiz sallahu aleyhi vesselem tarafından şöyle beyan edilmiştir. ‘Dikkat ediniz! Öfke insanoğlunun kalbindeki bir ateş parçasıdır. Gözlerin kızardığını, boyun damarlarının şiştiğini görmez misiniz? Her kim bunun eserini duyarsa, yere uzansın. (Tirmizi, Fiten, 26) bir başka hadiste de ‘Biriniz öfkelendiğinde, ayakta ise otrusun. Yine sakinleşmezse yanı üzerine yatıversin’ buyurmaktadır. (Ebu Davud, Edep 3)



4) SUSMAYI TERCİH ETMEK: Kavgalı iki kişinin birbirine karşı hareket ettikçe öfkelerin dozunun arttığı bilinen bir durumdur. Bu sebeple olmalıdır ki Resul-i Ekrem sallahu aleyhi ve selem, ‘Biriniz öfkelendiğinde sussun’ buyurmuştur.



Kalplerdeki ateş topu olan Öfke’ye karşın Hz. Peygamberimiz bizlere bu önemli dört nasihatı vermiş. Bir mümin olarak bizlere düşen de bu nasihat ve öğütlere sahip çıkmak değil mi?



Öfkeden uzak, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler temennisi ile…

Ekleme Tarihi: 22 Temmuz 2014 09:48

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

öfke oluşumunu engellemek mustafa hakkı

Halil bey merhabalar, Öfke hakkındaki köşe yazınızda bahsettiğiniz 4 yapılması gereken maddeler gerçekten hayati derecede önemlidir.Ben konuya farklı bir açıdan dikkat çekmek istiyorum. Öfke denen duygunun insanda oluşumunu engellemek adına birbirimize karşı gerçek empati yaparsak bahsettiğimiz sinirli durumumuzu tamamen değilsede kısmen engellemiş ve tekrar oluşumunuda ortadan kaldırmış olmazmıyız. Saygılarımla, Mustafa Hakkı Halhallı
04/08/2014 18:07

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024