Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

SATICI-Dr.GÖKALP Röportajı

24 Mart 2014 12:38

ODTÜ Eğitim Bilimleri bölümünün değerli hocalarından Yrd. Doç. Dr. Gökçe Gökalp ile zaman yönetimine doğru bir yolculuk yapıyoruz

Zamanı yönetsek mi?





Zaman; yerine konulması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, depolanması, satın alınması mümkün olmayan bir kaynak. Yapacağımız her şey için zaman gereklidir. ODTÜ Eğitim Bilimleri bölümünün değerli hocalarından Yrd. Doç. Dr. Gökçe Gökalp ile zaman yönetimine doğru bir yolculuk yapıyoruz.



Bu gün elinize bir kağıt kalem alıp zamanınızı nasıl değerlendirdiğinize bir bakın bakalım, neler çıkacak, önümüzdeki günlerde yaşantınızda neler değişecek...Zaman su gibi akarken avuçlarınızın arasından neleri ertelediniz ve zaman var mı şimdi onları telafi etmeye...Belki de şimdi tam zamanı ne dersiniz?



 



Zamanımızın yetmediğini söyleyip duruyoruz. Zamanı iyi yönetmek nasıl bir şey size göre?



 



Zamanı iyi yönetmek zamanı bizi kontrol eden bir unsur olmaktan çıkarıp, onu kontrol edebilmektir. Zamanı hayatımızda yaptığınız işlerin etkinliklerin tamamı olarak düşünülürse, hayatımızdaki işleri olayları,etkinlikleri iyi yönetebilmek olarak düşünebiliriz zaman yönetimini. Zamanıyetirmek diye de düşünülebilir zaman yönetimi. Bir gün içinde o gün tamamlanması gereken her şeyi yetiştirebilme sanatıdır zaman yönetimi.



 



Günümüzde zaman tuzakları nelerdir?



 



Televizyon günümüzde ve ülkemizde zaman tuzaklarının başında geliyor hala. İnternet üzerinde anlamsızca o siteden o siteye dolaşmak, İnternet üzerinden oynanan oyunlar insanların saatlerini onlar hiç farkında olmadan alabiliyor. Bizim ülkemizde bürokrasiyle uğraşmakla geçen zamanda büyük bir tuzak olarak düşünülebilir, tabi bunun içinde başkalarını beklemek de var. Çok fazla bürokrasi olması bir işin yapılması için 3-4 kişiden ayrı ayrı imza alınmasını ya da farklı ofislerde işlem görmesini gerektirir ve bu da zamanımızın büyük bir kısmının başkalarını beklemekle geçmesine neden olur. Öbür taraftan maalesef bürokrasi hayatımızın kaçınılmaz bir parçası ve biz bu beklemeyle geçen zamanı nasıl değerlendireceğimizi planlarsak biraz olsun bu zaman tuzağıyla başa çıkabiliriz. Ben ülkemizde profesyonellik anlayışının oturmamış olmasını da bir zaman tuzağı olarak görüyorum. Profesyonellik kültürü yerleşmemiş olduğu için her şey belirlenen saat’ten daha geç başlayıp daha geç bitebiliyor bu da zamanın etkili yönetimini zorlaştırıyor ve zamanımızı çalıyor.



 



Öncelikleri belirleme, sıraya koymanın önemi nedir? Bunu ne şekilde yapabiliriz?



 



Önceliklerimizi belirleyip sıraya koyarak hem neyi ne zaman yapmamız gerektiğini belirlemiş oluyoruz bu da zamanı daha etkili bir biçimde kullanıp yapılması gereken bütün işleri tamamlamamızı sağlıyor. Bunun için yapmamız gereken ilk şey, işlerimizi önemlilik ve aciliyet derecesine göre ayırmamız hangi işe ne kadar zaman ayıracağımızı ve ne zaman yapacağımızıbelirlememiz için gerekli bir beceri, etkin zaman yönetimi için şart. Öncelikli işleri de bu ayrımı yaparak belirleyebiliriz. Öncelikleri belirlemek ve sıraya koymak icin ABC analizi metodu kullanılabiliriz. Bu metot yapılması gereken tüm işler aynı öneme sahip olmadığından yola çıkarak önerilmiştir. İşlerimizi taşıdıkları değerlere göre belli kategorilere ayırarak gün içinde hangi işleri tamamlayacağımızı,bunlara ne kadar zaman ayıracağımızı ve ne zaman bu işleri tamamlayacağımızı belirleriz. Mesela A grupundaki işler en önemli işlerdir. Bunlar yalnızca o işin sahibi sorumlu kişi ya da grup tarafından yapılır, bir başka kişi ya da gruba devredilemez.



B grubundaki işlerin önemi orta ya da vasat düzeydedir. Bir başka elemana devredilebilir.



C grubundaki işler en az değere sahip olan işlerdir (Rutin işler, okumak, telefon, haberIeşme, günlük idari işler, önemsiz toplanı, ani ziyaretler gibi). ABC Analizinde ABC kategorisindeki işleri ayrıca her kategori içinde de sıralamak gerekir. Mesela bir hafta boyunca tamamlamamız gereken belki 3-4 tane A-kategorisinde önemli iş vardır bunları da kendi içlerinde A1, A2 gibi sıralaya biliriz.



ABC analizi yalnızca A şıkkındaki işlerin halledilmesini ve C şıkkındaki işIerin de bir kenara bırakılmasınıöngörmüyor. Aksine tüm bu işIeri taşıdıkIarı öneme göre belirli bir öncelik sırasına koyarak bir işgünü içinde en verimli şekiIde halledilmeleri için gerekli ortamı hazırlamayı öngörüyor.



Sizin bazen plana uymadığınız oluyor mu? Planlarda ne kadar veya nasıl esnek olunabilinir?



Evet, planlarımızı bazen bozmak, değiştirmek zorunda kalabiliriz. Ben de böyle durumlarla karşılaşıyorum çünkü hayat her zaman beklendiği gibi yürümüyor. Beklenmedik gelişmeler, olaylar olabiliyor. Bazen bunlar basit şeyler oluyor mesela; beklenmedik bir toplantıya katılmanız gerekebiliyor ya da son dakika’da bir ziyaretçi çıkıp geliyor. Aslında zamanımızı etkili kullanmak böyle planların bozulduğu durumlarda bile gereken işlerimizi tamamlayabilmek için önemli, daha doğrusu zamanı etkili kullanmak bize esneklik kazandırıyor. Önceden plan yapınca ve öncelikleri belirleyince, nerelerde esneklikler olabileceğini de daha iyi görüyoruz. Plan yapmanın bir parçası da bu planlarda olabilecek değişiklik için bir



sitem geliştirmekten geçiyor. Mesela günlük, haftalık, aylık, dönemlik programlarımızı her gün, her hafta, her ay gözden geçirerek gerektiğinde bazı planların yerini ve zamanını daha kolay ve başka işlerden vazgeçmeden değiştirmemize yardımcı olur.



Hayatı erteliyor muyuz? Ertelenen zamanlar geri getirilebilir mi?



Bu güzel bir soru. Üzerinde hep düşündüğüm bir soru. Kendi hayatıma baktığımda ve zaman yönetimiyle ilgili verdiğim seminerlerde duyduklarımı düşündüğümde görüyorum ki evet hayatı erteliyoruz. Kendi hayatımızla ilgili olanı erteliyoruz. Başkaları için yapılması gerekenler için, işle ilgili şeyler için kendi hayatımızı daha mutlu kılmak, daha sağlıklı kalmak için gerekenleri erteliyoruz.Çocuklarımızla büyüklerimizle kaliteli zaman geçirmeyierteliyoruz. Kendi beden ve ruh sağlığımız için gerekli olan spor yapmak, okumak, doga’da zaman geçirmek, kendimize bakmak, sağlıklı beslenmek, ve sağlık kontrolüne gitmek, tatile çıkmak, dinlenmek gibi hayatımız için önemli olan unsurları erteliyoruz ve evet Hayatı erteliyoruz. Bu ertelenen zamanı geri getirmek çok zor, bir daha hiç aynı yaşta, aynı enerjide olmayacağız, belki şu anda yanımızda olanlar ilerde yanımızda olmayacak. Bugün yapamadığımız şeyleri yarın yapıp yapamayacağımızın hiç bir garantisi yok. Ama bu nasıl olsa ertelenen zaman geri gelmez deyip, hayatımızı ertelemeye devam etmemiz anlamına gelmez. Bugün hayatı ertelemekten vaz geçebiliriz ve bu da en azından bundan sonra ki zamanımızın ve hayatımızın ertelenmesinden kurtarır bizi.



Etkili zaman yönetimi için tavsiyeleriniz neler?



Plan yapmak şart. Haftalık, aylık programınızı görebileceğiniz bir takvim kullanıp buna önce düzenli olarak yaptığınız işleri yazmalı, daha sonra hedeflerinizi gözden geçirip başlamanız gereken ve tamamlamanız gereken işleri belirlemeli, aylık programınıza bakıp ilerleyen haftalarda neler yapmanız gerektiğini belirlemeli, hafta içinde yapmanız gereken kişisel ve görevinizle ilgili işleri öncelik sırasına göre takviminize, programınıza yerleştirmelisiniz ve programını her gün gözden geçirip gerekli değişiklikleri yapmalısınız. Bunun dışında düzenli çalışma saatleri belirlemeniz ve bu saatleri sadece o çalışma için kullanmanız, mümkün olduğunca dikkatinizi dağıtacak unsurların olmadığı ortamlarda çalışmanız, görevlerinizi onları 30 ila 60 dakikalık zaman dilimlerinde tamamlayacakşekilde plan yapmanız, işlerinizi yaparken kısa aralar vermeniz, elinizde uzun zaman dilimleri olduğunda , farklı işleri dönüşümlü olarak tamamlamanız, önce sevmediğiniz işlerden başlamanız, günün hangi saatlerinde daha verimle çalışıyorsanız, o saatlerde konsantrasyon gerektiren işlerinizi tamamlamanız, ve takviminizi hep yanınızda taşımanız, zamanınızı etkili kullanmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında erteleme davranışından kurtulmak için kullanılan ve bitirmemiz gereken işlere başlamamızı sağlayan 5 dakika planı (bir işin üzerinde 5 dakika çalışma kararı alıyorsunuz eğer beş dakikanın sonunda konsantre olamadıysanız bırakıyorsunuz, ama genelde bir kere başlayınca en az bir yarım saat o iş üzerinde çalışmaya devam ediyoruz farkında bile olmadan. İşlerinizi küçük parçalara bölüp öyle tamamlamak da zamanımızı daha iyi yönetmemizi ve erteleme davranışından kurtulmamızısağlar. Hatırlatıcı notlar kullanmak, zaman tahmininde bulunmak, bazı rutin işleri hep aynı zamanlarda yapmak ve çalışma ortamınızı düzenli tutmak da zamanımızı daha etkili kullanmamız sağlayan metotlardır.



Teşekkür ediyoruz bu özel paylaşım için ve diyoruz ki; zaman bizi yönetmesin biz zamanı yönetelim.





Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

24.06.2023 13:47 · URFA'DA ORTAK DENETİM

24.06.2023 08:08 · URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA

23.06.2023 19:56 · Z KUŞAĞI..!!!

23.06.2023 14:56 · MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ

23.06.2023 14:53 · CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ

23.06.2023 14:48 · Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler

23.06.2023 14:39 · URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

23.06.2023 13:29 · HRÜ'den Yerli Ve Milli Araç

23.06.2023 10:51 · CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor

16.12.2022 02:36 · URFA'DA FETÖ'YE AĞIR DARBE

16.12.2022 02:05 · ÖLMEYELİM,GÖRELİM..

12.12.2022 02:34 · URFA'DA TERÖRE DARBE

23.09.2022 06:19 · Güllüoğlu'ndan Önemli Açıklamalar

23.09.2022 06:00 · Urfaspor'un Maçı Canlı Yayınlanacak

23.09.2022 04:31 · ERKEN TAPUYA İNDİRİM

22.09.2022 11:41 · WhatsApp'a 2 Yeni Özellik Geliyor

22.09.2022 11:26 · URFA'da Eş Zamanlı Operasyon

21.09.2022 01:24 · BIÇAKLANAN GENCİN DURUMU AĞIR

21.09.2022 01:09 · URFA'DA FECİ KAZA

21.09.2022 00:51 · URFASPOR'un Rakibi Belli Oldu

21.09.2022 00:38 · Şanlıurfa'da Dört Ev Kundaklandı

21.09.2022 00:26 · TOKİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

21.09.2022 00:21 · MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

07.08.2022 21:14 · CANPOLAT SÖZÜNÜ TUTTU

07.08.2022 21:08 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:06 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:00 · URFA'DA DEHŞET ANLARI

12.06.2022 01:35 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

12.06.2022 01:32 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

11.06.2022 18:01 · URFA'YA GELİYORLAR

11.06.2022 17:39 · EVİNDE UYURKEN ÖLDÜRÜLDÜ

11.06.2022 17:31 · URFA'DA KAZALARIN SONU GELMİYOR

11.06.2022 17:27 · 17 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU İNTİHAR ETTİ

15.04.2022 18:10 · URFASPOR'DA AYNI TERANE!

17.01.2022 02:35 · "Z" KUŞAĞI...

02.01.2022 12:18 · CANPOLAT'TAN AÇIKLAMALAR

12.12.2021 15:06 · GERÇEKTİ HAYAL OLDU..

12.12.2021 14:59 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:54 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:45 · LİDERLE PUAN FARKI 14'E ÇIKTI

12.12.2021 14:37 · Urfa'da Silahlı Kavgada 1 Kişi Öldü

12.12.2021 14:15 · URFA IŞIL IŞIL

12.12.2021 14:11 · ATATÜRK BULVARI IŞIL IŞIL

12.12.2021 06:13 · GÖBEKLİTEPE FİNALE KALDI

24.11.2021 08:43 · BÜYÜKŞEHİRDEN ÖNEMLİ KARARLAR

23.11.2021 19:01 · ÇAKALLARA YOL YOK...

25.10.2021 09:53 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:51 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:34 · Urfaspor Deplasmanda Galip Geldi

25.10.2021 09:22 · Urfa'da Bir Genç İntihara Kalkıştı



Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  26 Nisan 2024