Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Urfa'daki Tefecilik Hikayeleri..!

 

7 yıl önce kaleme aldığım bir yazımı, yeniden paylaşıyorum. Çünkü, dert aynı, sorun aynı, değişen sadece zaman. Sorunlar hep aynı.

Urfa'daki tefecilik hikayeleri!

Aslında insanlığın tarihi ile doğru orantılıdır tefecilik. Yani faizcilik, kan emiciliği. Kolay zengin olma, rahat para kazanma tekniğidir. Bilimseldir aslında…

Tıpkı satranç oyununu icat eden Hintli mucidin, Hintli kraldan satranç tahtasının her karesi için istediği bir buğday tanesinin bir önceki karedekinin iki katını istemesi gibidir. Satranç tahtasının sonuna geldiğinde Hindistan değil tüm dünyadaki buğdayların yetmeyeceği kadar hızla büyüyen bir gelir elde etme, kan emme yoludur tefecilik, faizcilik.

Her yıl Urfa’da değişik haber sezonları vardır. Yılın İlk Pamuğu, yılın ilk fıstığı ya da yılın ilk sulama kanalında boğulma olayı gibi.

Fakat gözlerden kaçan bir haber sezonu vardır. Tefeci mağdurları haberleri.

Bu haberler de genel de tarıma dayalı ekonomisi olan Urfa için Temmuz, Ağustos, Eylül ve Kasım aylarıdır. Çünkü ağırlıklı olarak bu aylarda hasat mevsimi olduğundan sıcak para girişi, alacak – verecek olayları ağırlıklı olarak gündeme gelir.

Dolayısı ile de bu aylarda ekonomi ağırlıklı toplumsal olaylar en üst seviyededir.

Şimdi, Urfa’da geçen gün basına da yansıyan yönü ile tanınmış bir din adamının oğlunun tefeciye bulaşmasıyla acılı bir babanın feryadı haber bültenlerine yansıdı.

Sonrasında, genç bir kuyumcunun tefeciye olan borçlarından dolayı silahla intiharı haberi , gündeme bomba gibi düştü.

Şanlıurfa Barosu açıklama yaptı. Bazı sivil toplum kuruluşları açıklama yaptı.
İyi hoş. Güzel açıklamalar. Ama sadece açıklandığı yerde kalacak açıklamalar. Çünkü kimi kime şikâyet edip denetleyeceksiniz.

Bakın Urfa’ya ay sonunu zar zor getiren kredi kartı belasına düşmemiş memur mu var. Bankadan aldığı krediyi geri ödeyemeyen icralık olmayan vatandaş mı var. Tarlasında ekim yapabilmek için, gübreciye, tohumcuya, petrolcüye borçlanmayan çiftçi mi? var.

Urfa’da tefecilik yaptığı apaçık belli olan ve toplumda saygı görmeyen iş adamı, siyasetçi, bürokrat, gübreci, oto galerici, buğday pazarı esnafı, canlı hayvan alım satımı yapan cambazı, kuyumcusu, döviz bürosu, hacısı, hocası, eski bürokratı, milletvekili, hatta cami de namaz kıldıran imamı mı yok.

Hepsi var. Hepsi de alenen ortada. Hepsi de tanınıyor, biliniyor. Hepsi de deyim yerindeyse “Allah’ına kadar faizci.”

Hepsinin düğününe, seyranına, taziyesine hatta iftar yemeklerine bile belediye başkanı da, valisi de, vekili de güle oynaya gidiyor. Düğünlerde dolarları, taziyelerinde de göstermelik dualarını objektiflere poz vere vere havalara savuruyor.

Şimdi kimi, kime şikâyet ediyoruz. Kimden dem çalıyor, kimden medet umuyoruz…

Bir de diyoruz ki kurumlar top yekûn mücadele etsin.

Kredi kartını ödeyemediği için, kredi kartını malum tefecilerde her ay takla attıran tefeciye mahkûm olmuş memuru, o memurun amiri nasıl gidip onu denetleyecek. Elini hangi cesaretle masaya vuracak…

Ne kadar mantıklı geliyor size.

Bu sorunu çözmek istiyorsak, Önce sarı ineğin peşine düşeceğiz. Onu aslanlara yem olarak verirken aklımız nerdeydi düşüneceğiz. Temizliğe önce kendimizden, sonra evimizden, sonra sokağımızdan başlayıp, en tepedeki bey efendilere kadar işi götüreceğiz.

Yoksa yaşanılanların, anlatılanların hepsi, tefecilik ve faizcilik hikâyelerinden öteye geçmeyecektir.

Unutulmamalı ki, kirlenen gömleğinizi deterjanla yıkama imkânınız vardır. Ama içi kirlenen insanı, toplumu temizleyecek, vicdan dan dan başka deterjan yoktur.

Hayatı doğruları ve içi tertemiz bir toplumu seven herkese saygılarımla.

Ekleme Tarihi: 16 Ekim 2018 10:04

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

Neden Hasan Arslan

Neden yasalar izin vermediği ve yapılanlar aşikar olduğu halde bu faaliyetler rahat devam ediyor????
17/10/2018 06:49

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  19 Mart 2024