Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  23 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

PAPAZ; SEBEP Mİ SONUÇ MU?

 

PAPAZ; SEBEP Mİ SONUÇ MU?



Biraz hafıza tazelemesi yaparak 2001 krizi ile bugün yaşadığımız ekonomik krizi mukayese edelim. 2002 yılı sonunda iktidar olan AKP hükümetleri klasik enkaz edebiyatı yaparak önceki hükümetlerin ülkeye hiçbir şey yapmadığını çok kötü bir ekonomik durum devir aldıklarını söyleyip durdular.


Oysa merhum Ecevit yönetimindeki hükümet Cumhuriyet döneminin en köklü ve en yararlı, kalıcı ekonomik düzenlemelerini yapmıştı. Bankacılık ve finansal sistemde yaptıkları düzenlemelerle ülkenin ekonomik yapısında çok önemli bir temel kurmuşlardı. Ve sonraki hükümet iyi bir ekonomik program ve profesyonel kadrolarla iyi bir ekonomik başarı sağlamıştı. O yapılanlar sayesinde 2008 krizi ‘teğet geçmiş, Reis de bu işi epeyi propaganda mevzuu etmişti.

Yaşadığımız ekonomik kriz; şahsen benim için hiç sürpriz olmadı. Benim(ki hiç ekonomiden anlamam) gibi bir çok insanın iki yıldan beri beklediği ve dillendirdiği bir durumdur. Bir süre önce Sn. Durmuş yılmaz; ‘’Natürü bilinmeyen bir cisim ülkemize yaklaşmakta’’ demişti de kimse durumu fark etmemişti; veya öyle davranmak işlerine gelmişti. Bence baskın seçim zaten bunun için yapıldı.

Bir çok konuda olduğu gibi Son beş yılda Türkiye çok kötü yönetildi. Kriz bu yanlışların sonucu ortaya çıktı. Ekonomik krizin salt ekonomideki hatalardan kaynaklandığını düşünmek; böyle izah edip çareler aramak ise başarısızlık sebebidir. Uluslararası ilişkilerdeki başarısızlık, dünyanın ‘’yalnız kurt devleti’’ olmak, Suriye olayında yapılan çok ciddi hatalar, hukuk sistemindeki ciddi aksaklıklar yaşadığımız ciddi krizin alt yapısını oluşturmuştur. Tabi bu durum ''Her şeyi en iyi bilen'' dünya liderine! anlatılamadı. Geri kalmış toplumlarda özeleştiri ve başarısızlık karşısında gereğini yapma kültürü ne yazık ki yok...

Şimdiki kabinenin ekonomi yönetimi çok yetersiz. Ülkemizde çok değerli ekonomistler var. İmkan verilirse büyük Türkiye asgari hasarla bu işten de çıkar. Nerede hata yaptık diye ciddi, ciddi düşünmek sorunları tespit ederek ona göre çareler bulmak lazım. Sanal suçlular(Şimdi de papaz ve Trump amca var)icat ederek sorunun üstesinden gelinemez. Söz konusu edilen sanal suçlular bu işin sonuçlarıdır; sebebi değil!.. Kaldı ki papaz sorunun böyle içinden çıkılamaz hal alması ise hukuk sistemimizin içinde bulunduğu ilkel durumun hatırlatan çok önemli ayrı bir göstergedir. Uzayan tutukluluk kararları, adli tatil diye bir ucube uygulama, uzayan hukuki süreçler ülkemizin yüzkarası durumu olarak dünyaya da tescil edilmiştir. Hukuk sisteminin içinde bulunduğu acınası durum ayrı bir yazı konusu olmalıdır.

Temel ekonomi kurallarını göz ardı edip temelsiz ‘’faiz düşmanlığı’’ yaparak yanlış uygulamalara devam edilir ;‘’ben bilirim, her şey benden sorulur’’ bilmişliğine devam edilirse kriz daha da derinleşir. Global ekonomi kurallarının bir parçası olan finansal sistemimiz; faize dayalı bir sistem olduğu halde bu sistem içinde kalınıp faiz düşmanlığı yapılarak sorunlara çare bulamazsınız.


Ekonominin gerektirdiği tedbirleri zamanında almazsanız sonuçta kriz duvarına çarparsınız. Tabii ki faiz güzel sevimli bir şey değil. Ekonominiz çok güçlü olur, cari fazlanız, sürdürülebilir yeterli döviz girdiniz olur; o zaman sistemi değiştirip faizi dışlayabilirsiniz. Gerektiği zaman bunu bir çare olarak kullanmadığınız da sonuç böyle olur...

Ülkemizin; yüksek cari açık, yüksek faiz ve yüksek enflasyon, sarmalından çıkartılması ve ihracatın arttırılmasının çarelerinin bulunması gereklidir.

ÇÖZÜM: Reis saraya; Damat eve dönüp çiçek sulamalı. Ekonomi profesörlerinden ve profesyonellerden kurulu iyi bir ekibe ekonomi teslim edilmeli. Her konuda LİYAKAT esasına dikkat edilmeli. Güzel ülkemin çözülmeyecek hiç bir sorunu yoktur...

Ekleme Tarihi: 12 Ağustos 2018 04:41

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 6 Yorum Eklenmiştir.

Kıyamet kopsa bile.. Halil çakır

Bir AKP yandaşıyla akıl vicdan ve bilim dairesinde tartışmanın ne denli boş,gereksiz ve yararsız bir gerçeklik olduğunu anladığımdan bu yana ohhh be dünya onlara rağmen bile olsa yaşamaya değermiş diyorum...Sizde deneyin pişman olmazsınız..Çünkü doktorlar karışmayın kendi haline bırakın diyeli çok oldu..
11/09/2018 04:44

Büyük zekalar(!) Osman Ataman BİNER

Krizi danışıklı dövüş gören bu müthiş analiz ustaları(!)Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın İsrail ziyareti sırasında Ankara’ya “Rahip Brunson’ı verin, kriz bitsin! Katar’dan gelecek para da Türkiye ekonomisini kurtarmaz” ifadesini nereye oturtacaklarını merak ediyorum.Eminim bu da Bolton'la Erdoğan'ın oyunudur.Bu müthiş analiz karşısında saygıyla eğiliyorum.
31/08/2018 18:20

Papazın büyüğü-küçüğü Karagöz

Bizim papazın ABD'de ikamet ettiği yıllar boyunca gözyaşı burun suyu akıtarak hasretiyle yanıp tutuşan papazların,ülkeyi getirip bıraktıkları uçurum kenarından bakınca; ABD'li papazın bu işle yakın uzak ilgisinin bulunmadığını, bunun bir kayıkçı kavgası olduğunu, ülkenin başına nasıl bir felaket saracağını anlamamak için AKP'li olmak gerektiğini söyleyeyim, gerisini anlayan anlasın...
29/08/2018 13:30

Her ikisi de değil.. Halil Çakır

Papaz ne sebep ne sonuç olsa olsa bir bahane bir figüran bir kurtarıcı bir danışıklı dövüşün aktörü olabilir..Nasıl ki anayasa kitabının fırlatılması ile kriz çıkması doların çıldırması ve ekonominin çökmesi mümkün değilse,bir papazın iadesı de krizin asıl sebebi değildir..
23/08/2018 15:19

TESLİM OLMAK 2 Osman Ataman BİNER

En berbat yönetimler bile 1 ayda dövizi 2 katına çıkaramaz.Damat daha birşey yapmadan tepkiler oluşmuşsa bunda bir iş var demektir.Bakışınız,global piyasanın tertemiz,sadece kurallara göre işleyen bir sistem olduğu kabule dayanıyor.Çok iyimsersiniz.Bütün kavga ülkemizin kendi çıkarlarını korumasından kaynaklanmakta.Bu yüzden bu çıkarı koruyanlar İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR.Veya yapabilirlerse YOK EDİLİYOR.ÖZAL VE CHAVEZ ÖRNEĞİNDE OLDUĞU GİBİ.Öyle acımasız bir dünya kurulmuş ki polisler hırsız,hırsızlar polis olabiliyor.Bugün Sarayına kapanmasını istediğiniz insana bu kadar saldırılmasının üzerinde birazıcık düşünmek gerek.
22/08/2018 11:39

TESLİM OLMAK 1 Osman Ataman BİNER

Yusuf Bey,öneriniz farkında olmasanız bile Türkiye'ye teslim ol,anlamındadır.Çünkü global finans sistemi çarkını küresel sermayenin çıkarına göre ayarlamıştır.71den bu yana ABD dayatma bir kararla doları karşılıksız basmakta ve piyasayı istediği gibi manipule etmektedir.Bu yüzden GLOBAL EKONOMİ KURALLARI yıkılmaya çalışılmaktadır.Çin,Rusya.Hindistan,Türkiye,İran,Venezuella,Brezilya vs.ülkeler bunun mücadelesini vermektedir.Derviş kararlarını AKP devam ettirdi ifadesi kararların doğruluğu gibi sunulmakta.Oysa devletin borç karşılığı attığı imza vardı.O dönem ülkenin 55 milyar doları çalındı.Çünkü IMF de sistemin bir parçası.
22/08/2018 11:32

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  23 Nisan 2024