Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  24 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

BAYRAMLAR..

 

Hepimiz şunu biliriz ki, yaşımız biraz olgunlaşmaya görsün, hemencecik eski ile yeni mukayesesi yaparız. Aslında bu, nostaljik duygularımızı kaybetmemizden kaynaklanan bir olgudur.

Bayramların güzelliği de, ondaki heyecan ve letafet duygusu da, sanıyorum ki bayramların birer eğlence ve telaşa hali olmasından ziyade kutsallığından kaynaklanmaktadır. Devir değiştikçe hal de değişmektedir. Dolayısıyla eski bayramları mevcut olan halimizle yaşamamız mümkün olamamaktadır.


İyi ve güzel olan bir şey var ki o da bayramların süreklilik halidir. Ama şunu unutmamak gerekir ki her iki halde de yaşamasını bilmektir asıl olan. Eski yeni tartışması birçok dalda devam etmektedir. Aslında var olan bir tartışma olmaktan ziyade güzelliklerin devirlere göre sınanması halidir. Yine de kaynağını maziden alan bir millet olarak her zaman için vitaminimizi eski bayramlardan aldığımız kanaatindeyim. Eskinin manevi gücü daha ağır basıyor. Çocukluğumuzun bayramlarını halen unutamamışızdır. Aile büyüklerimizin elini öperek aldığımız bayramlıklar sonrasında soluğu bayram alanında aldığımızı dün gibi hatırlıyorum.

Leyliler, dönme dolaplar, atlı karıncalar günümüzdeki yerini lunaparklara bırakmış durumda.

Bayramlıklarımızla pata tabancası, çatapat alırdık. Çatapatı duvara sürerdik…

Çocukluğumuzda bayramlarda kiralık bisikletlere binerken bugün oturduğum sitenin bahçesindeki bisiklet parkında onlarca bisiklet park halinde duruyor. Bir zamanlar bizim ulaşamadığımız bisikletler bugün site bahçesinde binecek çocukları arıyor. Çocuklarımıza ‘Biz çocukken bisiklet kiralardık ve bu da çok nadir olurdu’ dediğimiz de bir anlam veremiyorlar kiralık olayına. Çünkü her zaman binebilecekleri bir bisikletleri var…

Eskiden bayramlarda yeni kıyafet ve ayakkabılar alınırdı, şimdi bunları her gün elde edebiliyor çocuklarımız… Bayram için alınan kıyafetler bir anlam ifade etmiyor onlar için… Çocukların erişmek istedikleri her şey bugün biz ebeveynleri tarafından kendilerine sunuluyor. Her şeyi kolay elde edebiliyorlar. Bu yararlı mı zararlı mı tartışılır tabiî ki.

Kurban bayramları daha bir hareketli olurdu. Bayram öncesi alınan kurban bahçede birkaç gün misafir edilirdi. Babam bayram sabahı namazdan sonra kurbanı kesme hazırlıklarına girişirken biz de kendisine yardım ederdik. En büyük yardımımız kurbanı bir hortum ile şişirmekti. Kesim işleminde de kurbanın ayaklarını tutardık…

Şimdi kurban kesilirken genellikle çocuklar görmüyor, o anı yaşayamıyorlar. Bence yaşamalılar. Çocuklarımız kurban etini masada kavurma yerken görmemeli. Çocuklarımızı modern hayata esir etmemeliyiz.

Eski bayramlarda tüm aile bir araya gelirdi. Şimdilerde bayramlarda tatile çıkılıyor. Aile birlikteliği de modern hayata yenildi günümüzde…

Ama ne olursa olsun Bayramlar insana huzur veriyor… Akraba ziyaretleri yapılarak sıla-i rahimde bulunuluyor…

Nice yeni ve güzel bayramlarda buluşmak dileğiyle Kurban Bayramınızı kutlar, Tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ederim.

Ekleme Tarihi: 08 Eylül 2016 09:11

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

hayat daha zorlasti,, mehmet

insanlar zorlasan hayat sartlarinda ancak kendi ailesine yetebiliyor,,bayrami zihni ve bedeni dinlenme icin kullaniyor,,akraba ziyaretleri cep telefonlarindan dolayi,,pek ihtiyac hissedilmiyor,,yeni cag boyle ,,,
11/09/2016 04:03

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  24 Nisan 2024