Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

MEYDANLARI DOĞRU OKUMAK!..

 

Eskiden anket mi vardı?
Olmaz olur mu, tabi ki vardı!.
Hem de değişimin ve dönüşümün öncüsü olarak kabul edilen merhum Özal ile 1983’te değil, yaklaşık 70 yıl önce Temmuz 1946’da girdi siyasi hayatımıza!..


Gerçi günümüzdeki gibi ‘anket’ adıyla anılmamıştı ama, çok partili demokratik hayata geçişimizden sonra yapılan her seçimle vatandaşın nabzı bir şekilde tutulur; seçimlerin neticeleri birkaç hafta ve hatta ay öncesinden tahmin edilerek, partiler duruma gore yeni stratejiler geliştirirlerdi.


Eskilerin “çarıklı erkanı harp” dedikleri şehirlerin, kasabaların veya köylerin gün görmüş aksakallıları; seçim arefesinde meydanların, caddelerin ve sokakların mesajlarını okur ve seçimlerin sonuçlarını çok az yanılma ile partilerinin ileri gelenlerinin kulaklarına fısıldarlardı. Sürece bazan da parti genel merkezindeki üst düzey yöneticileri müdahil olur; Ankara’da parti büyüklerinden oluşan ‘tetkik ve tettebu heyeti azaları’ hayli gösterişli törenlerle taşraya uğurlanır ve gittikleri şehirlerin girişlerinde davul-zurnalı halaylarla karşılanırlardı.


Gaziantep ya da Urfa gibi ulaşımı meşakkatli olan merkezlerin nabzını tutmak işini ise, 21 Temmuz 1946 ve 14 Mayıs 1950 seçimlerinde, şehirlerin aynı zamanda CHP il başkanı da olan il valilerine havale ederlerdi.


Hal böyle olunca, göğüslerini gere gere ‘emir kulu’ olduklarını söyleyen kimi valiler, verdikleri abartılı rakamlarla Milli Şef İsmet İnönü’yü ve CHP’nin siyaset canbazı kurmaylarına bazan büyük hayal kırıklıkları yaşatırlardı.
Bu valilerden biri; o yılların Urfa Valisi Halis Bilaloğlu’ydu.


Bilaloğlu, “astığım astık, kestiğim kestik” cinsinden yetkileri bulunan ve gözünü kırpmadan uygulayan bir sömürge valisi kadar otoriter, acımasız; majesteleri Milli Şef İsmet İnönü’ye bağlı, itaatkar ve sadık bir bürokrattı... “Fevkaladenin fevkinde” yetkilerle donatılmış; yasal olarak ilin hem valisi hem de iktidar partisi CHP’nin yasal il başkanı olarak gecesini gündüzüne katarak canla başla çalışan bir mülkiyeli.


Milli Şef’in valisi ve evlad-ı manevisi Halis Bilaloğlu, Urfa’da –ihtiyaç hasıl olduğu için olsa gerek- iki kez görevlendirilmiş. Her iki görevlendirmesi de, ne tesadüftür ki Türkiye’nin birinci ve ikinci çok partili seçimleri öncesi süreçte başlamış ve sonuçlar kesinleştikten hemen sonra da nihayetlenmiş.


Bilaloğlu; Haziran-1945’te atandığı Urfa’da Demokrat Parti’nin gelişmesini başarıyla durdurmuş ve 21 Temmuz 1946’de yapılan ilk çok partili demokratik seçimlerde sandıkları kaybetmekten, DP oy pusulalarını Hızmalı Köprü’nün altında yaktırmaktan ve tutanaklarda DP oyları ile CHP oylarının sayısını değiştirmeye kadar her yola başvurmuş kadrolu bir ilizyonistti.


İşte bu vali, 5 Mayıs 1950 Cuma günü cuma namazından hemen sonra mahalle muhtarlarını makamında toplar.
Gündem 9 gün sonra yapılacak seçimlerle ilgili son hazırlıkları gözden geçirmek ve 21 Temmuz 1946 seçimlerinde yaşadıkları sandık kaybetme, tutanak değiştirme ve oy pusulalarını yakmak gibi sıkıntıları bir daha yaşamamak için gerekli tedbirleri gözden geçirip eksikleri tamamlamaktı.


Dönemin Kanberiye Mahalle Muhtarı Hüseyin Cıneviz merhumdan dinlediklerimden aklımda kadığı kadarı ile; o gece hiç bir muhtarın gözüne uyku girmez… hemen hepsi bayramdan bayrama ya da yüksek makamları ziyarette giydikleri setre pantlonlarını, kasketlerini, fötr şapkaları ile hiç giymedikleri yün çoraplarını, çizme veya potinlerini ilk akşamdan hazırlar... sabah ezanına doğru Zaza marka jiletle bıyıklarını düzeltir, sakallarını sinek kaydı kazır.. yatak odasının geremecinde yıkanır, gusül ve namaz abdestlerini aldıktan sonra tertemiz bir şekilde “pek sık gitmedikleri cami”lerin yolunu tutarlar.


Cuma selasına kadar her muhtar kendi mahallesinde kapı kapı dolaşır; vatandaşın halini hatırını sorar, şirinlik gösterileri yaparak sözü 9 gün sonra yapılacak seçime getirerek anket çalışmasına başlar. Namazdan sonra da vilayetin kapısına dayanırlar.


Toplantının tanışma faslı bittikten sonra Sayın Vali;
“Vaziyeti nasıl görüyorsunuz? Gördüğüm kadarı ile partimiz /CHP/ bu seçimi de kahir ekseriyetle alacaktır” diyerek 21 Tammuz 1946 seçimlerine 9 gün kala sorduğu o zor soruyu bir daha seslendirir.
Ve yine 21 Temmuz 1946 seçimlerine 9 gün kala bu sorusuna ilk cevabı veren Kanberiye Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cineviz’e çevirir bakışlarını. Hüseyin Cineviz saygıyla doğrulur, bakışlarını solundaki pencereden dışarı çevirir ve
“Buradan öyle görünmüyor vali beg!.. Buradan öyle görünmüyor” der.


Vali Bilaloğlu öfkeyle sıkar yumruklarını, ok gibi fırlar koltuğundan ve Hüseyin Cineviz’in karşısına dikilir.
“Sen ne diyorsun Muhtar!.. Ne demek buradan öyle görünmüyor.. Açık konuşsana be adam” diye bas bas bağırır.


Hüseyin Cineviz pencereye doğru yanaşır; camdan dışarı bakarken, işaret parmağıyla sokaktaki vatandaşları gösterir Vali’ye.
“Bakın, siz de gözlerinizle görün Vali Begim” der ve devam eder; “şu kalabalığa dikkatle bakın. Şu gelip geçen insanları iyice tetkik edin. Kasketli veya başı açık erkekler ile çarşaflı, başı örtülü, mantolu kadınlar reylerini Demırkırat Parti’ye vereceklerdir..”


Vali Bilaloğlu put kesilir bir anda.; dili-damağı kurur. Gözlerini uzun sure caddeden geçenlerden alamaz. Neden sonra Muhtar Hüseyin Cineviz’e döner;
“Senin demene kalırsa bizim partiye hiç oy çıkmıyacak, öyle mi?” der.

“Yok!.. öyle değil Vali Begim!.. Şu gördüğün fötr şapkalı ve kravatlı begler ile hanımları bizim partiye oy vereceklerdir” diyerek birkaç dakika içinde yapıp bitirdiği anketin sonuçlarını açıklar Muhtar Hüseyin Cineviz!..
Eskiden anket mi vardı?

Elbette ki vardı!. Ama şimdikiler gibi değildi; parayı verenin düdüğü çalınmazdı.
Çarıklı Erkan-ı Harpler meydanlara iner, vatandaşın nabzını tutar, kendisi gibi havayı koklayan aksakallılarla istişare ederek muhtemel sonuçları 3 aşağı 5 yukarı tahmin eder ve tuttururlardı.




Ekleme Tarihi: 20 Mayıs 2015 09:45

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024