Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Urfa Treni Kaçırdımı..?

 

Büyük vaatlerle açıklanan en avantajlı teşvik bölgesinde yer alan Şanlıurfa, her ne kadar 6.bölgedeki iller arasında lider olarak görünse de, ne yazık ki," Türkiye’nin 9. Büyükşehri"ne yakışır yatırımı çekmeyi başaramadı. Başka bir deyişle, bu fırsatı iyi değerlendiremedi.



Şanlıurfa; Ortadoğu’ya yakınlığı, genç nüfusu, tarım ve turizm potansiyelinin yanı sıra ulaşım, güvenlik ve lojistik alanındaki avantajları ile yatırım için büyük fırsatlar barındırıyor. Teşvik paketindeki desteklerle de girişimciler için cazip fırsatlar sunuyor.



Peki, Şanlıurfa bu cazibesini kullanabildi mi veya kullanabiliyor mu?



Yıllar yılı sanayileşme adına 1.OSB’ye bel bağlayan ancak buradan beklediğini bulamayan kentimiz, 2.OSB ile heyecanlanmış, büyük umutlara kapılmıştı. Bir yandan 2.OSB’de yer kalmayacak kadar yatırım talebi geldiği manşetleri süslerken, diğer yandan da yeni fabrikalarla bölgedeki işsizlik sorununun kökten çözüleceği dilden dile dolaşıyor olmuştu.



Görünen o ki beklentiler şimdilik gerçekleşmedi, yani hesaplar tutmadı. Teşviklerle bölgeye yatırımcı gelmesine geldi, istihdama katkı sağlamasına sağladı. Ancak maalesef beklenen düzeyde değil.



'Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz, sonrakiler de hep yanlış olur' diye bir deyim vardır. Şanlıurfa sanayisindeki bu aksaklıklar da yanlış iliklenen ilk düğmeden kaynaklanıyor olsa gerek. Organize Sanayi Bölgesi'nde küçük ölçekli işletmelere büyük ölçekli alanlar tahsis edildi. Bu durum daha sonra yer talep eden önemli yatırımlar için yer sorunu yaşanmasına neden oldu. Kentteki işsizlik seviyesinden hareketle, gelen yatırımların ekonomik büyüklüğü değil, sağlayacağı istihdam sayısı maalesef bugüne kadar gözden kaçırıldı.



Bölgeye gelen ciddi yatırımları iyi değerlendiremeyen kent bürokrasisi, belki de çok daha fazla istihdam sağlayacak yatırımları kaçırdı. Tüm bu sıkıntılar yaşanırken, İstihdam için büyük önem taşıyan 6. bölgedeki teşvik paketinde yer alan SGK işveren payı ve KDV istisnası 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle sona erdi.



Bu süreçte çok önemli fırsatlar kaçmış olsa da, yaşananlardan ders çıkarmak lazım. Bu kapsamda, ilk etapta 5 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülen Tekstil Adası HOSAB Projesi'ne öncelik tanınması ve projenin hayata geçirilmesi için canla başla çalışmak gerekiyor.



Şanlıurfa’da teşvik belgesi almış ancak bugüne dek tek bir kazma dahi vurmamış işletmeler var. Vali İzzettin Küçük'ün 2. OSB’de yer alan bazı firmaları yatırımlarını henüz harekete geçirmediklerinden dolayı uyarması büyük önem taşıyor.



Şanlıurfa’yı yatırım için cazip hale getiren iki önemli teşvik için Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON ) Şanlıurfa Şubesi harekete geçmiş olması da umut verici. İldeki siyasetçilerin haberi olmasa da, bir meslek örgütü olan ASKON'un bakanlık nezdinde yürüttüğü bu çalışmayla bu teşvik maddelerinin tekrar Şanlıurfa’ya sağlanması hedefleniyor.

Ekleme Tarihi: 21 Mart 2015 12:05

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024