Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

ÇOCUKLARIMIZ ve BİZ

 

Çocuklarımızla olan ilişkilerimizde baş edemediğimiz bir durumla karşılaştığımız anda hemen onlardan dert yanmaya başlarız, şikâyet ederiz.

Çocuğumuz inatçıdır, çocuğumuz kıskançtır, çocuğumuz sorumsuzdur, çocuğumuz yaramazdır, bütün ev halkı illallah etmiştir, dur durak dinlemez, ders çalışmaz, televizyonun başından kalkmaz, tamamen internet bağımlısıdır, bir türlü söz dinlemez, hırçındır, şikâyetçidir…

İyi de arkadaşlar, bir anne babanın çocuğundan bu şekilde bahsetmesi çocuktan kaynaklanan bir sorun mudur yoksa büyüklerinin yetersizliği midir sizce?

Sonuçta bütün çocuklar işlenmemiş bir cevher şeklinde bize sunulur. Başta anne ve babası arkasından da öğretmenleri ve sosyal çevresi tarafından onlara istenilen şekil verilir.

Anne baba daha yolun başındayken bir çocuğa kendine yetebilme bilincini, başarabilme azmini, sağlıklı iletişim kurabilme yöntemlerini tam olarak verebilirse o çocuğun sıradan, çözülebilir sorunlardan ziyade bir sorun yaşaması olası değildir.

Tut ki çocuk, istenilmeyen bir alışkanlık edindi bizim kontrolümüz dışında. İşte o zaman da tutarlı, kararlı ve çözüm odaklı davranılması halinde çocuğun bu olumsuzluktan kurtulması mümkün. Bunları biraz açacak olursak:

Çocuğumuzla ilgili karşılaşacağımız sorunların çözümü aşamasında problem tüm yönüyle iyice irdelenmeli. Onu buna sevk eden durumlar empati kurarak gözler önüne serilmeli. “Çocuğum çok inatçı” diyen bir anne, inatlaşmanın karşılıklı bir eylem olduğunu düşünmesi gerekir yani köprüdeki iki keçiden biri çocuksa diğerinin de kendisi olduğunu bilmelidir. İnatlaşmayla çözülmeye çalışılan sorunlar baskıdan dolayı çocuğun sadece susmasına neden olur ve susmanın verdiği öfkeyi içinde biriktiren bir çocuğun da bunu zaman zaman gereksiz ağlamalarla ya da aşırı sinirlilik haliyle göstereceğini bilmelidir. O halde çocuklarımızla olan ilişkilerimizi inat etme noktasına taşımadan önce çözmeliyiz.

Bu çözümü gerçekleştirebilmek için de duruma sorun odaklı değil çözüm odaklı yaklaşmalıyız. Olayın negatifliğini dile getirmektense gerçekleştirmesi halindeki pozitifliğini ona yansıtmalıyız. Okumaya yeni başlayan bir çocuğa “bak okuman iyi değil çok çalış ki arkadaşların sana gülmesin” denildiğinde çocuğun zihnine ilk kodlanan duygu ben zaten okuyamıyorum, zaten başarısızım, olur. Ancak aynı çocuğa siz “çocuğum çok okuyalım ki arkadaşların sınıfta seni alkışlasın” dediğiniz anda o çocuğun zihnine bu sefer olumlu bir kodlama yapmış oluyorsunuz: ben sınıfta alkışlanacağım, müthiş bir öz güven ve dolayısıyla ben zaten başarırım duygusu yerleşir. Olumlu duygular yaşadığımız zaman davranışlarımız da olumlu olur zaten.

Çocuklarımıza karşı net, kararlı ve sabırlı olmalıyız. Neden mi?
Çocuk gerekliliğine inanmadığı hiçbir uygulamayı hayata geçirmez. Yapmasını istediğimiz eylemin gerekçesini ona çok açık bir şekilde anlatmalıyız. Çok çalışmalısın yarın üniversite var kpss var dersek, çocuk anlaşılamadığını hisseder ve geleceğe kaygıyla bakar; kaygılı bir çocuk sürekli tedirgin ve ürkektir, dolayısıyla öz güveni de diplerde olur.

Kararlı olmalıyız dedik çünkü hayattaki bütün başarılar sürekliliğin sonucudur. Yani çocuklarımızın sorunlarını çözerken iki gün sabırlı davranıp aldığımız kararların arkasında dururken üçüncü gün pes edip geri adım atarsak, çocuk bir öncekinden daha güçlü bir direnç gösterir bize. Bunu sebebi onun inatçılığı ya da söz dinlemiyor oluşu değil bizim yeterince kararlı olamayışımızdır. Çünkü çocuklarımız hakikaten çok zekidirler ve olası bir durumda hemen pes edeceğimizi bildiklerinden durumu kendi lehine çevirip bildiklerini okumaya devam ederler.

Paylaşımlarımızın sorun çözümü için değil de sorun yaşamamak adına okunması dileğiyle.

Sevgi ve huzurla kalın…

Ekleme Tarihi: 03 Mart 2014 08:07

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Yorumlar

Bu Habere Toplam 1 Yorum Eklenmiştir.

Harika Hebun Topal

Hocam harika yazmışsınız Yine Çok güzel bir yazı olmuş.Elinize Sağlık.
10/03/2014 16:11

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  25 Nisan 2024