05 Haziran 2018 09:44

İttifak mı, İhtilaf mı?

İttifak mı, İhtilaf mı?

Ülkemizin ekonomik açıdan kötü gidişatına dur demek, dış politikada alınan yanlış kararları revize etmek, kalıcı ve sağlam bir milli eğitim sistemi oturtmak, özelleştirmelerdeki yanlışlıkları düzeltmek, aselsan gibi stratejik kurumların satışlarını iptal etmek yani bir anlamda AKP hükümetinin el freni olmak üzere MHP bir seçim ittifakı teklif etti ve bu ittifak kabul gördü. Karşılıklı imzalanan protokolün YSK’na teslim edilmesiyle “Cumhur İttifakı” resmi bir anlam kazandı.

Ancak bu Cumhur İttifakının yansımalarını sahadaki seçim çalışmalarında göremedik. Daha doğrusu ittifakın MHP kanadında yazılı, görsel ve sesli her türlü propaganda da Cumhur İttifakı ibaresi en başta yer almakta iken, AKP kanadında hiçbir aday ittifaktan bahsetmiyor.

Urfa caddelerinde gezen MHP’ye ait onlarca seçim minibüsünün tamamının üzerinde “Cumhur İttifakı Millet Aklı” yazmakta iken, AKP araçlarında “Yaparsa Akparti Yapar” ibaresi yer almaktadır. Şimdi burada bir seçmen olarak diyorum ki; madem tek başınıza yapacak gücünüz vardı, neden bu ittifakı kabul ettiniz, ya da madem ittifak kurdunuz, protokol imzaladınız, neden protokole sadık kalmıyorsunuz!

AKP’nin genel merkezi ile taşra teşkilatı arasında bir iletişim kopukluğu, veya hiyerarşik yapısında bir aksaklık var.

AKP genel merkezi ile taşradaki teşkilat başkanları, belediye başkanları, milletvekili adayları hatta bakanları ihtilafa mı düştüler.

Hatta bir ilçe belediye başkanının sosyal medyada dolaşan videosunda, “Benim işe alıp, kadro verdiğim 30 işçi başka partilerle fingirdiyormuş (!) onları başka partiler benim elimden kurtaramaz, Vallahi ancak Allah’dan vahi gelirse kurtarır, onları eskisi gibi işsiz bırakmak benim namus borcumdur” dediği görülüyor.

AKP adaylarının yaptıkları konuşmalarda Cumhur İttifakı sözüne hiç rastlamadık.

Böyle bir ittifak varsa, bu ittifakın tarafları olur, ama sahada ter döken partilerden sadece MHP adayları ittifaktan bahsediyor. AKP adayları ittifak konusunu hiç dillendirmiyor. Bu demektir ki; AKP adayları sadece milletvekili seçilebilmek için uğraşıyorlar, Cumhurbaşkanının kazanıp kazanmaması umurlarında değil, ya da seçimlerden sonra meclisteki koltuk dağılımının nasıl olacağı, meclisin nasıl işleyeceği düşünülmüyor.

AKP adaylarının Cumhur İttifakı yokmuş gibi davranmalarının iki sebebi olabilir. Birincisi, MHP’yi sevmemeleri, içlerine sindirememeleri, ikincisi de kendi genel merkezlerini tanımamaları, genel merkezlerinin kararlarına uymamaları, başlarına buyruk hareket etmeleri…

Haa, tabi başka bir ihtimal de aklıma gelmiyor değil; AKP genel merkezi bu ittifak protokolüne imza attı ama, acaba bu ittifakı sadece MHP’nin güçlü olduğu illerde mi afişe ediyorlar.

Yani neresinden bakarsak bakalım, bir tarafta ittifak var, diğer tarafta ihtilaf var… Ve seçimlere de 19 gün var… Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi ve kendine çeki-düzen vermesi elzem hale gelmiştir. Böylece biline!