23 Ekim 2017 11:14

Eğitim ve Şenlikteki Adaletsizlik

Eğitim konusu bu köşeden girmek istemediğim konulardan birisidir.

Abdullah Yılmaz, A. Cihat Rehavi, İsa Dervişoğlu, Abdullatif Yılmaz gibi eğitimci hocaların Gazete İpekyol’da yazı yazması hem gazete açısından hem de Şanlıurfa açısından büyük şans. O yüzden eğitim konusunu yazmak pek haddim değil.

Eğitim alanındaki en büyük endişem devlet ile özel okullar arasında giderek açılan makas. Sadece bu konuya değinmek istiyorum. Şanlıurfa’nın yıllardır özlemini duyduğu İsot Festivali yapıldı. Eleştirilecek yönü elbette vardır ama ilk defa herkes bir festivali daha doğrusu belediyenin bir etkinliğini bu kadar sahiplendi. Festivale gidip kendimi tutamayıp eleştirilecek bir yönünü yazabilirim diye gitmedim. İsot Festivali’nin hemen arkasından yapılan Bilim Şenliği de Şanlıurfa’nın hak ettiği güzel bir etkinlikti. Bir ucundan uğrayayım dedim. Keşke uğramasaydım. Organizasyon adeta özel okulların tanıtım fuarına dönmüş. Allah’tan halktan pek kimse yoktu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir araya gelip “Bilim Şenliği” adı altında özel okulların reklamını yaptı dersek abartmış olmayız. Galiba olağanüstü de bir bütçe ayrılmış bu işe. İsraf edilmeyecek ve yerinde kullanılacaksa Şanlıurfa’ya feda olsun. Lakin organizasyonda ön plandaki stantalara özel okul öğrencileri yerleştirilip, devlet okullarına giden öğrenciler de arka taraflara atılarak boynu bükük bırakılmasaydı çok iyi olacaktı.

Aslında bu kurumlardan daha büyük kabahatli olan; son derece bozuk, adil olmayan ve eşit fırsat tanımayan bu eğitim sistemini bizlere dayatanlardır. Sürekli eğitim sistemi değiştiriliyor. Ve her değiştirildiğinde makas daha da açılıyor. TEOG konusu bunun en bariz ve son örneklerindendir. TEOG’un kaldırılması olayına sıradan bir sınav değişikliği gibi bakılmaz. Bu kadar masum değil. Yapılan her değişiklik, her yıl bol keseden not alan öğrencilere yaramaktadır.

TEOG’un kaldırılması da en düşük notu 90 alan özel okul öğrencilerine yarayacaktır. Devlet okullarındaki öğretmenlere tavsiyem ne olur not cimriliği yapmayın. Devletin yapmış olduğu bu eşitsizliği siz kendi vereceğiniz bol notlarla engellemeye çalışın. Not cimriliği yapmanın kimseye faydası olmuyor. Öğrencilerinizle gurur duyacağınız liselere göndermek artık sizin elinizde.

Şanlıurfa açısından çok yerinde ve önemli olan Bilim Şenliği organizasyonunu yapanlara da tavsiyem, bundan sonraki yıllarda okullar arasında ayırımcılık yapmamaları. Varsa devlet okullarının bir eksiği veya başarısızlığı bunda en önemli pay sahibi kendileridir.