28 Eylül 2016 16:18

Urfa'da Derin Kriz,Gözler ÇELİK'te


2007 genel seçimleri, 2010 referandum, 2011 genel seçimleri,

1 Kasım ve 7 Haziran 2015 genel seçimleri ve yerel seçimler....


Şanlıurfa, yukarıda sıraladığım tüm bu seçim süreçlerinde rengini belli etmiş, istikrardan ve Ak Parti'den taraf olmuş ve seçimlerde rekor düzeyde iktidara destek vermiştir.


Ak Parti hükümeti de bu desteği görmüş, Şanlıurfa'ya iki defa bakanlık vermiş ve bununla da kalmayıp, İl başkanlarını Ankara dışında bir ilk olarak Şanlıurfa'da toplamış, Başbakan ve kabine üyeleri Şanlıurfa'ya gelerek, İstiklal madalyasını kentimize teslim etmişlerdir.


Hatırlarsanız; dönemin başbakanın ve kabine üyelerinin ilimize geldiği gün yerel gazete ve internet sitelerimizde, "Başbakan sizden kebap beklemiyor!" diye kent yöneticilerimize seslenmiş, ve bu önemli ziyarette kente katkı sağlayacak projeleri hükümetin önüne koymalarını istemiştim. Tarihi fırsat, Sıra Geceleri ile düğün törenleri ile heba edilmesin demiştim.

Görünen o ki, biz dediklerimizle kalmışız!


Bunları anımsattıktan sonra, gelelim asıl yaraya...


Şanlıurfa milletvekili olarak meclise girdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Faruk Çelik, hiç kuşkusuz bakanlığı boyunca Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık yaptı.

Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP ) ve İŞKUR işveren desteklerinde Şanlıurfa'yı birinciliğe taşıdı. Türkiye genelinde TYÇP işçilerinin 1/3 ü Şanlıurfa'dan alındı. Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlandı.


Peki bu yıl TYÇP uygulamasında Şanlıurfa'ya ayrılan sayı ne kadar? Sıkı durun! Yaklaşık 1300 kişi.



İşte dananın kuyruğu tam da burada kopuyor. Geçtiğimiz yıllardaki 10 bin kişilik iş, şimdi bin 300 kişiyle sınırlanınca 8 bin 700 kişi işsiz kalıyor. Başka bir deyişle 8 bin 700 aile açıkta kalıyor.



TYÇP kapsamında işe yerleştirilen 10 bin kişi, şimdi bin 300 kişiyle sınırlandırılan işlere yerleşebilmek için birbirleriyle yarışıyor. Kimi milletvekililerinden, kimisi belediye başkanlarından, kimisi de il ve ilçe yönetiminden kendisine referans bulma arayışında. Bir umutla çalmadık kapı bırakmıyorlar. Kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, Sivil toplum kuruluşu başkanları, yöneticileri, hatta gazeteciler bile aranıyor. İşe yerleştirilmek için aracı olmaları isteniyor.

Türkiye'nin en çok işsizini barından iki kentten biri olan Şanlıurfa'da sadece 1300 kişi işe alınacak. Varın 10 binlerin içinden siz seçin....

Bu kişiler neye göre belirlenecek, geride kalanlara ne olacak? Sorun gerçekten de çok büyük.



İşe yerleştirilecekler için kendi yakınlarına referans olan siyasiler arasında da derin bir krizin yaşanacağı ortada. "Onun verdiği isimler alındı, benimkiler neden alınmadı" tartışmalarının yaşanması sürpriz olmayacaktır.



Her halükarda gözler Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e çevrilmiş durumda.



Bakalım bu sorun çözülebilecek mi?