Harran TIP'tan Farkındalık

11 Ekim 2018 20:49

Şanlıurfa’da 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” kapsamında yürüyüş etkinliği düzenlendi. 
Harran Tıp, “Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Şanlıurfa’da 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” kapsamında yürüyüş etkinliği düzenlendi.

Farkındalık yürüyüşüne Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve öğrencileri, Sağlık İl Müdürü Himmet Durgut, çok kurum amiri, gençler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş, Ali Şelli Parkı’ndan Rabia Meydanı’na kadar devam etti.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz, yaptığı açıklamada, 10 Ekim gününün Dünya Ruh Sağı Federasyonu tarafından “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmekte olduğunu söyledi. Deniz,”Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ilk kez 1992 yılında kutlanan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde ülkemizin ve dünyanın önemli ruh sağlığı sorunlarının, ruh sağlığı politikalarının ve ilişkili konuların yeniden toplumun ve kamuoyunun gündemine taşınması, farkındalık yaratılması ve çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır.”dedi.

RUH SAĞLIĞI HASTALIKLARININ ORANI YÜKSEK

‘’Ruhsal hastalıklar toplumun bütününü ilgilendiren sorunlardan biridir.’’diyen Deniz, şöyle konuştu:"Ruh sağlığı hastalıklarının oranının yüksekliğine rağmen tedavi için sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısının azlığı dikkat çekicidir. Bunun en büyük nedenleri toplumun sergilediği, ön yargı, etiketleme, izole etme gibi tutumların yanı sıra hastalığın tedavi edildiğinin ve tedavinin nasıl olacağı gibi konuların bilinmemesi gibi sebepler büyük rol oynamaktadır.

TEMA: DEĞİŞEN DÜNYADA GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI

Ruh sağlığı ve hastalıklarının toplumda farkındalığını artırmak amacıyla, 1992 yılından itibaren her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlendi. Bu kapsamda gençlerin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmak hedeflenmektedir.”

MUTLU OLMAK İÇİN 10 ALTIN KURAL

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, mutlu olmak için 10 altın kuralın bulunduğunu ifade etti. Asoğlu, 10 altın kuralı şöyle sıraladı:

1 - Kendini tanımak (kendi potansiyellerinin farkına vararak yüksek hedefleri olmak) 2-Başta sağlık olmak üzere, sahip olduğu varlıkların farkındalığını yaşayarak mutlu olmak 3-Hayatta olan her şeye en olumlu açıdan bakmak 4-Küçük şeylerden mutlu olabilmek 5-Başarısız durumlarda asla yılmamak. (Yiğit düştüğü yerden kalkar) 6-Başarısız sonuçları analiz ederek hataları ve/veya eksikliklerini gidererek yeniden başarıya odaklanmak 7-Büyük sıkıntıları küçük görüp ona göre tedbir alarak yeni duruma adapte olmak (yeri geldiğinde bazı şeyleri kabullenebilmek) 8-Düzenli uykuyu ihmal etmemek 9-Dengeli ve düzenli beslenmek 10-Mümkün olduğunca hareketli olmak, düzenli spor yapmak

Ayrıca yine bu program kapsamda 11 Ekim 2018 Perşembe günü (yarın) saat 10.00’da Tıp Fakültesi konferans salonunda Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Asoğlu tarafından “Psikolojik Dayanıklılık” konulu bir konferans verilecek.

URFAPRESS.NET