Dr.KURTULUŞ Önemli Bilgiler Verdi

10 Ekim 2018 00:02

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniği hocalarından Dr.Şerif Kurtuluş yaptıkları çalışmalar hakkında URFAPRESS'e bilgi verdi.  
Sağlıklı Nefes Alıp Verebiliyor Muyuz?

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniği hocalarından Dr.Şerif Kurtuluş yaptıkları çalışmalar hakkında bize bilgi verdi. İki yıl önce Harran ilçesi ve köylerini “ilaçlama-pestisid etkileri” yönünden taradıkları çalışmayla Ulusal kongrede sözlü bildiri ödülünü, geçen yıl ise Ceylanpınar ilçesi ve köylerini “gebe kadınlarda depresyon ve sigara kullanımı” üzerine yaptıkları saha çalışmasında poster birincilik ödülünü Urfa’ya getirdiklerini belirten Dr.Kurtuluş klinik işleyişi hakkında bilgi verdi.

Solunum terapisi ( Neurofeedback ) ile nefes analizi kliniğimizde yapılmaktadır. Önce hastanın solunum ve nefes alma ile ilgili durumu saptanır. Sonrasında geliştirme egzersizleri planlanır. Böylelikle nefes alıp verme konusunda bir farkındalık oluşur. Solunum terapisi ile kişide endişe durumu azalır.

Endobronşial Ultrasonografi Yani EBUS İşlemi Bölgemizde Yapan Tek Merkez Konumundayız

Bazen hastalarımız şikayetleri doğrultusunda lenf bezlerinde büyüme yapan kanser, lenfoma, sarkoidoz, tüberküloz, pnömoni enfeksiyon hastalıkları gibi birçok hastalığın tanısında Bronkoskopi ( FOB ) ve Endobronşial ultrasonografi (EBUS) kullanılmaktadır. Eskiden ameliyat gerektiren bazı hastalar için kullanılmakta. Hem hasta için konforlu ve daha az risk barındırmakta, hem de erken taburculuk ile iş-güç kaybının önüne geçilebilmektedir.

Bronkoskopi işleminde havayollarına kamera ile bakılmaktadır. Havayollarını bir koridora benzetirsek varsa kitle görülmekte ve biyopsi yapılmaktadır. Koridor içinde sıkıntı yoksa ve kitlenin koridor dışında olduğunu düşünüyorsak endobronşiyal ultrason devreye giriyor. Ultrasonu koridor duvarına yapıştırıp duvar arkasında varsa kitle ya da lenf bezesi ultrasonografik dalgalarla yeri tespit edilerek iğne gönderiliyor ve örnekleme yapılabiliyor. Bu işlem esnasında hasta tam uyutulmadığı için kendi akciğerinin içini görebilmektedir. Tanısal veya örnekleme yani biyopsi gerekli ( mikrobiyoloji, patoloji gibi ) bölümlere gönderilerek tanı konulabilmektedir.

Endobronşial ultrasonografi yani EBUS işlemi bölgemizde yapan tek merkez konumundayız. Altı ay önce aylık 8 vaka ile başladığımız EBUS süreci aylık 37 vakaya ulaştı. Bronkoskopi ile birlikte son 6 aydaki vaka sayısı ise 686’dır. Bu rakam bölgemiz insanının büyük şehirlere gidişine gerek kalmadan tanı ve tedavi sürecini tamamlayabilmesi yönünden önem arz etmektedir.

Uyku Kalitesinden Emin Misiniz?

Günümüzde az bilinen-sinsi bir hastalık olan Uyku apnesi yani uykuda boğulma hastalığı için tanı tedavi süreci kliniğimiz uyku laboratuvarında başarılı bir şekilde kesintisiz olarak yedi yıldır uygulanmaktadır. Etrafınızda uykudayken nefes durması, horlama, sabah uyandığında güne yorgun başlama, rüya görememe veya kabus görme, gün içinde uyuklama, hatta trafikte kırmızı ışıkta uyuyakalma şikayeti olan varsa mutlaka uyku laboratuvarına (polisomnografi denilen cihaz ile) uyku kalitesini ölçmek amacıyla başvurmalıdır. Halk arasında uykudayken rahmete gitti ya da uykusundan uyanamadı dedikleri hastalıktır aslında uyku apnesidir.

“Sigara bıraktıran ilaç yoktur. Sigara bırakmaya yardımcı olan ilaç vardır.”

Eskiden şairin-yazarın şiirinde - kitabında veya şarkı sözlerinde yer alan hatta kapak fotoğrafı olarak kullandığı sigara, artık tüm hastalıkların nedeni olduğu gerçeği herkes tarafınca farkına varılmış durumdadır. Tütün endüstrisinin hedefi artık 7-9 yaş grubu çocuklar haline geldiği bir dönemde sigara ile mücadele hepimizin görevi olmalıdır. Daha ötesinde sigarayı bırakmaya çalışan ama zorlanan hastalara sigara bırakma polikliniğimiz ile hizmet vermekteyiz. Psikosoyal düzeyde transaksiyonel yaklaşım ile sigara bırakma desteği sunmaktayız. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ücretsiz ilaçları sigara bırakma polikliniğimizde yazabilmekteyiz. Unutulmaması gereken bir husus “sigara bıraktıran ilaç yoktur.” Sigara bırakma kararı vermiş hastalar için ilaç desteği ile bırakma süreci kolaylaşmaktadır. Sigara bırakmayla birlikte ilk saatlerde vücutta olumlu değişimler başlamaktadır. Bırakmayla birlikte vücudunuz korumanın yanı sıra etrafa olan sorumluluğumuzu da hatırlamış olacağız.

Siverek ilçesi ve çevresinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan asbest maruziyeti ve mezotelyoma takibi, tarım, hayvancılığın yaygın olması ve sanayileşme yolunda olan Urfamız’da çevresel ve mesleki hastalıklarda tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır.

Diğer Hizmetlerimiz

Kliniğimizde solunum fonksiyon laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarımızda akım volüm eğrisi, statik akciğer volümleri, difüzyon kapasitesi ve alerji-deri testi yapılabilmektedir. Yoğun bakımda veya serviste yatan hastalara torasentez, noninvaziv mekanik ventilasyon da uygulanabilmektedir.

Başhekim Prof.Dr. Mehmet Akif ALTAY:

“Biz Buradayız Ve Sizler İçin Varız”

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları olarak ileri merkezlerde yapılan işlemler kliniğimizde de başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Üniversitemiz üst yönetimi ve Bölüm başkanımız Dr.Zafer SAK, Öğretim Üyelerimiz Dr. Şerif KURTULUŞ, Dr. İclal HOCANLI’nın da destekleriyle birlikte biz buradayız ve sizler için varız diyoruz. Bölgemiz insanına, Urfa insanına en iyisi, en öncüsü olma konusunda emin adımlarla gittiğimizi de belirtiyoruz.

Ali ÇİZMECİOĞLU/URFAPRESS.NET