URFA STANDINA BÜYÜK İLGİ

18 Mayıs 2017 13:14

“Peygamberler Şehri Başkent’te” sloganıyla Ankara’da düzenlenen Şanlıurfa Tanıtım Günleri görkemli açılış töreniyle misafirlerini ağırlamaya başladı.  
“Peygamberler Şehri Başkent’te” sloganıyla Ankara’da düzenlenen Şanlıurfa Tanıtım Günleri görkemli açılış töreniyle misafirlerini ağırlamaya başladı.


Ali ÇİZMECİOĞLU-URFAPRESS


Şanlıurfa Valiliği himayesinde Ankara Şanlıurfalılar Derneği’nin organizesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile düzenlenen Şanlıurfa Tanıtım Günleri Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde kapılarını açtı. 18-21 Mayıs tarihleri arasında 2 bin 700 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek Şanlıurfa Tanıtım Günleri programına Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa’nın 13 İlçe Kaymakamlığı ve ilçe belediyeleri, 50’ye yakın kamu kurum ve kuruluşu ile meslek odaları hazırladıkları stantlarla katkı sunuyor.


Açılış töreninde katılarak Şanlıurfalıları yalnız bırakmayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; herkesin muhakkak suretle Şanlıurfa'yı gelip görmesinin gerektiğini söyledi. Tarihle iç içe olan Şanlıurfa'nın Türkiye'de ve dünyada çok önemli bir konumda olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Çelik: “Şanlıurfa'mız tarihi ile geleceğe ışık tutuyor. Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı ve nice kökeni içerisinde barındıran bu topraklar bir huzur şehridir. Kadim şehir Şanlıurfa, Türkiye'nin gelişen yüzüdür. Bu topraklar kardeşliğin, barışın, hoşgörünün başkentidir. Böylesine önemli bir merkezi herkesin mutlaka gelip görmesi gerekir" dedi.


Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ise: “Şanlıurfa’mız; eşsiz bir şehir kültürüne ve şehir tarihine sahip, birçok alanda turizmin cazibe merkezi, konumuyla ülkemizin ve Avrupa’nın Ortadoğu pazarına açılan güney kapısı, tarım ve sanayi gibi potansiyelleriyle birlikte birçok bileşende marka şehirdir” dedi.


Şanlıurfa’nın medeniyetin başladığı ve farklı medeniyetleri ağırlamış topraklar olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Vali Tuna: “Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak Göbeklitepe’de yapılan her arkeolojik kazıda insanlık tarihi yeniden yazılmaktadır. Şanlıurfa tarihî dokuyu koruyan mimarisi ile farklı inançları bir âhenk içinde yansıtan çok kültürlü bir açık hava müzesidir. Aslında Şanlıurfa için “tarihî bir şehir” deyip geçmek çok eksik bir tanımlamadır. Camiler, medreseler ve türbelerin yanı sıra engin bir hoşgörünün eseri olan manastır ve kiliseler, musluklarından hayır akan tarihî çeşmeler, gönülleri birbirine bağlamak için kurulmuş tarihî köprüler, surlar, kale kapıları, hanlar, tarihî çarşılar, tarihî hastaneler, köşkler, tarihî sokaklar ile Şanlıurfa’da tarih; tüm zenginliği ile göz kamaştırmakta ve hâlâ yaşamaktadır. Bu bakımdan Şanlıurfa’da tarihe tanıklık edilir. Sadece bu neden bile Şanlıurfa’ya gelmek için kâfidir” şeklinde konuştu.


Şanlıurfa’nın sahip olduğu turistik değerlerden bahsettiği konuşmasında Vali Tuna: “İlimiz, yalnızca kültür turizmi değil, her üç din için önemli merkezlere ev sahipliği yaptığı için İnanç Turizmi, Bozova ve Halfeti bölgesi ile su sporları, Karacadağ Kayak Merkezi ile Kış Turizmi, Karacaali Kaplıcaları ve yeni kurulan hastaneleri ile termal ve sağlık turizmi, Şanlıurfa’ya özgü damak tadı ile gurme turizmi, Harran Kümbet Evleri ve tarihî Halfeti evleri ile ekoturizm ve doğa sporlarının da cennetidir. Sıra gecesi geleneği, hatırı kırk yıl süren mırrası, bir benzeri olmayan siyah gülü, insanı hayran bırakan geleneksel el sanatlarının eşsiz örnekleri, otantik takıları ile Şanlıurfa âdeta bir masal şehridir” sözleriyle Şanlıurfa’yı anlattı.


Şanlıurfa’nın sadece peygamber hatıralarının yaşatıldığı bir belde olmadığını ifade ederek konuşmasına devam eden Vali Tuna: “Şanlıurfa aynı zamanda peygamber ahlakının da hayat bulduğu bir şehirdir. Kardeşlikte, diğergamlıkta, insanî değerlerde de Halil İbrahim bereketi göze çarpmaktadır. Şanlıurfa; mayasının, özünün güzelliğini Suriyeli kardeşlerine olan tutumuyla tüm dünyaya bir kez

daha göstermiştir. Sevinçlerini, acılarını, ümitlerini türkülerle anlatan Şanlıurfalıların sözü; özü gibi dürüsttür. Ayırıp kayırmadan her derde ortak olan Urfalıların memleketine gelmek demek; sadece kadim tarihi ve çok kültürlü yapısıyla huzuru imar etmiş bir şehre değil, aynı zamanda kardeşliğin, diğergamlığın, peygamber sabrının, insanî değerlerin kalbine doğru da bir yolculuk yapmak demektir” sözleriyle tüm konukları Şanlıurfa’ya davet ederek konuşmasına son verdi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise konuşmasında: "Şanlıurfa hem eşsiz bir tarih laboratuarı ve açık hava müzesi hem üç semavi dinin mensupları için ruhani ve manevi bir merkez, hem GAP ile birlikte daha da yükselen önemli bir tarım üretim havzası vasıflarına; madde ile manayı en iyi şekilde mezcetme kapasitesine sahip önemli bir merkez konumundadır” ifadelerine yer verdi.


Tanıtım Günlerinin açılışına katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, Şanlıurfalı hemşerilerini Ankara'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Organizasyonun çok yerinde bir adım olduğunu da belirten Başkan Gökçek, "Şanlıurfa'mız bugün her kesimi ile el ele vermiş ve tanıtımına büyük önem veriyor. İnşallah memleketimiz bu tür organizasyonlarla gelişimini daha hızlandıracaktır. Burada olmaktan ve hemşerilerimle hasret gidermekten mutluluk duyuyorum” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle davetliler stantları gezdi. Şanlıurfa Günlerinde akşam saatlerinde yapılacak olan Geleneksel Urfa Kıyafetleri Defilesiyle ilk günkü etkinlikler sona erecek.