Orhan ŞAHİN'den Açıklamalar

22 Haziran 2016 00:02

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, yaptığı basın açıklamasında;  

Merkez Bankası Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti.


URFAPRESS


Merkez Bankası politika faizini ve faiz alt bandını ise sabit tuttu. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti.


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, yaptığı basın açıklamasında; TCMB’sının faiz indirimi ile ilgili olarak aldığı kararın doğru istikamette atılmış bir adım olduğunu ifade ederek, “Bu dönemde faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır.” dedi.


Kur ve gıda kaynaklı yükselişlerin yaşandığı enflasyonda her iki faktörün de artık baskı unsuru olmaktan çıktığını, böylece enflasyonun yılı yüzde 6-6.5 civarında tamamlamasını beklediğini dile getiren Şahin, TCMB'nin 50'şer baz puanlık kademeli faiz indirim sürecinin olumlu olduğunu, devam etmesini beklediklerini söyledi.


Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü ;


“TCMB bu toplantısında faiz koridorunu 50 baz puan daha düşürme kararı almıştır. Bu doğru bir karardır. Ekonomik hareketliliğin nispeten zayıf olduğu bu dönemlerde faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi ve tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemidir.


Gelişen şartlar içerisinde, faizle enflasyonun birbirlerini etkilemeleri gerçeğini yaşıyoruz. Sonuçlar açısından hangisinin daha sorumlu olduğu sorusu mahfuz kalmakla birlikte ekonomi yönetimi kendi gerçeklerini faizi buralarda tutacak ya da daha aşağılara çekecek şekilde yönetebilirse, biz faiz meselesini çözme meyline girmiş oluruz.


Ülkedeki tüm piyasaların dengesi hesaba katılarak alınan faiz kararları, aynı zamanda geleceği de şekillendirmektedir. Genel kabul gören teorilere göre faizlerin yüksekliği yatırımları cazip hale gelmekten alıkoyan bir finansal durumdur. Ancak, yatırımlar için diğer şartların da aynı zamanda iştah kabartıcı olması bir zorunluluktur. Fakat en zorlayıcı konuların başında faiz meselesi gelmektedir.


Bu yüzden faizlerin düşüklüğü bizim gibi % 5’lerden aşağıda büyüme gerçekleştirdiğinde birçok sorunu kucağında bulmak durumunda olan ekonomileri için çok önemlidir. Bizim büyüme gibi bir derdimiz var. Henüz makro rakamların yerine oturmadığı ve yeterli KBMG seviyesinin yakalanmadığı bir düzlemdeyiz. Bu yüzden bütün tedbirlerimiz yatırımları artırmaya, istihdamı artırmaya ve nitelikli üretimi çoğaltmaya dönük olmak zorundadır. Umarız bu süreç bizi bu noktalara taşır.”