BOMBA PROVAKASYONU

24 Şubat 2015 05:30

Şah Fırat operasyonunun üssü olan Suruç... 
Şah Fırat operasyonunun üssü olan Suruç, 10-20 Şubat tarihleri arasında provokasyon girişimleri olduğu ortaya çıktı. 13 Şubat'ta polis noktasında bomba patladı. Patlamanın izini süren istihbarat birimleri, 14 Şubat'ta ilçeyi kan gölüne çevirecek TNT yüklü araç yakaladı.


Şah Fırat Operasyonu için Ankara'nın bir ay önce düğmeye bastığı, ancak 'derin' güçlerin operasyonu durdurmak için kanlı eylem planları yaptığı ortaya çıktı. Özellikle Suruç-Kobani-PKK denklemi içinde yerel halk ve devlet birbirine düşecek, operasyonun önüne 'psikolojik' engeller konularak Türkiye Ortadoğu'nun en karanlık kuyularına çekilecekti. Ancak başarılı operasyon ile plan bozuldu.


KANAAT ÖNDERLERİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Ankara'nın operasyon kararı üzerine önce Şanlıurfa MİT Bölge Başkanlığı alt yapı çalışmalarını başlattı. MİT'in ilgili daire başkanları bölgeye geldi. İlk aşamada bölgedeki aşiret liderleri ve PYD ile görüşmeler gerçekleştirildi. Operasyonun için uygun koşulların oluştuğuna dair mesajın 10 Şubat'ta Ankara'ya ulaşmasıyla birlikte daha önce çalışmalarını başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri 10 Şubat itibariyle operasyon için çalışmalarına hız verdi. 11 Şubat itibariyle ilgili yerel birimler ve mülki amirler de operasyon hazırlığı için çalışmalarına başladı.

OPERASYON SIR GİBİ GİZLENDİ

Askerlerin tahliyesi ve Süleyman Şah'ın iki süvarisine ait naaşların Türkiye'ye getirilmesi olabildiğince gizli tutulmaya çalışıldı, operasyon sır gibi saklandı. Sınırlı bilgiye sahip yerel yöneticiler dahi operasyonun sadece askeri değişimden ibaret olacağını düşünüyorlardı. Bu nedenle gizli tutulan operasyonun ayrıntıları mülki amir ve güvenlik birimlerinin üst düzey yöneticilerine, operasyona dört gün kala ulaştı.



Kaynak:sabah