Gazelhanlara Vefa Gecesi-Videolu

27 Ocak 2015 09:12

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Şanlıurfa Sanat Gönüllüleri Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen "Gazelhanlar Gecesi"nde Urfalı gazelhanların ‘Piri’ olarak bilinen Kazancı Bedih ve diğer gazelhanlar anıldı.VİDEOL 
Murat ÇİFTÇİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Sanat Gönüllüleri Derneği tarafından Akif İnan Konferans salonunda "Gazelhanlara vefa gecesi" düzenlendi. Urfalı gazelhanların ‘Piri’ olarak bilinen Kazancı Bedih ve diğer gazelhanlar anıldı.

Akif İnan konferans salonunda düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Belediyesi olarak sanata ve sanatçıya büyük önem verdiklerini ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kaytan, "Şanlıurfa’mızın değeri olan gazelhanları düzenlediğimiz gecede hepsini rahmetle anıyoruz. Kazancı Bedih başta olmak üzere burada ismini sayamadığımız birçok gazelhan Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu büyük değerlerdir. Büyükşehir olarak sanatçılarımıza sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Gazelhanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

Gecede bir konuşmada Şanlıurfa Sanat Gönüllüleri Derneği Başkanı Ali Çizmecioğlu gerçekleştirdi.

Çizmecioğlu yapmış olduğu açıklamasında şunları kaydetti; “Şanlıurfa Sanat Gönüllüleri Derneği olarak neler yapabileceğimizi düşünürken Kazancı Bedih’in ölüm yıldönümün de bir vefa gecesi yapmayı planladık. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin bizlere vermiş oldukları desteklerle bu güzel geceyi sizlerle paylaşmak için düzenledik.Biz bu derneği şuanda yaşayan ve yaşama veda eden Şanlıurfa’nın yüzlerce ve biraz daha geriye gidersek binlerce sanatçısı bulunmaktadır.On iki binlik yıllık tarihi olan bir kentin yer üstünde ve yer altında bütün değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.Asıl amacımız Urfa ve vefa, tabi son zamanlarda basında görüyoruz tüm kültür ve sanatımız asimile olmuş durumda,Urfa sanatına ne kadar yükseklere çıkarabiliriz düşünüyoruz.Bu şekilde yola çıkarak Urfa sanatına ve kültürünü en yükseklere çıkarmanın gayreti içerisindeyiz.Geçen günlerde sosyal medyada beni etkileyen bir paylaşım olmuştu, Canım kızım şöyle bir paylaşım yapmış ‘Canım Babam sen başımızda ol bize bir şey olmaz’ bende o sözü şöyle uyarladım sizler için Urfa için, ‘Canım Urfalılar siz başımızda yanımızda olun bize Urfaya ve Urfalılara bir şey olmaz’ bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Etkinlikte, Şanlıurfa’da gazel kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında büyük emekleri olan Urfalı gazelhanları anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Kel Hamza (Hamza Şenses), Demir İzzet, Mahmut Güzelgöz (Tenekeci Mahmut), Şükrü Hafız, Mukim Tahir, Halil Hafız ve Bekçi Bakır gibi ünlü gazelhanların yanı sıra Kazancı Bedih'in hayatından kesitler aktarıldığı sunum vatandaşların beğenisini kazandı.

Sinevizyonun ardından sahneye Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sıra Gecesi Topluluğu çıktı. Birbirinden güzel Urfa türküleri ve gazel seslendiren Sıra Gecesi Topluluğuna Urfalılar eşlik ederken, etkinlikte birçok Urfalı sanatçı da sahne aldı.