HAYALET KENT GİBİ OLDU!

15 Aralık 2014 00:11

Türkiye’ye sığınan binlerce Kobanili Suruç’a ve çevre illere dağılarak yaşam mücadelesi vermeye başladılar.Mustafa Bayar'ın haberi. 
Suriye'de IŞİD ile YPG güçleri arasında 90 gündür çatışmaların sürdüğü Kobani kenti adeta bir hayalet kent görünümünde.

-Mustafa Bayar'ın haberi.


Ağır silah ve bombardıman kullanılan çatışmada kent harabeye döndü. 160 bin Kobanili mülteci vatanlarına geri dönmek için çatışmaların bitmesini beklerken kent harabeye döndü.


IŞİD üyeleri 90 gün önce Suruç'un karşısında bulunan Kobani'yi ele geçirmek için doğuda yer alan Telabyad ile batıda yer alan Carablus'tan saldırıya başladı. Kobani'ye ilerleyen IŞİD üyelerinin tehdidinden binlerce Kobanili evini, ailelerini ve vatanlarını terk ederek Türkiye’ye sığındılar.

Türkiye’ye sığınan binlerce Kobanili Suruç’a ve çevre illere dağılarak yaşam mücadelesi vermeye başladılar. Bazıları iş yeri açarak geçimini sağlıyor bazıları ise farklı alanlarda iş bulmaya çalışıyor.

IŞİD militanları ile YPG güçlerinin arasındaki sokak savaşlarıyla birlikte ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçakları da havadan bombardıman ile IŞİD mevzilerini vuruyor. ABD’nin saldırısıyla da Kobani yerle bir oldu. Vatan özlemi çeken Kobanili halkını bekleyen bir hayalet kent kaldı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gelen Suriyeli aileler, kış aylarının gelmesiyle yaşam mücadelesi veriyor. Kobanililerin bir kısmı Suruç yatılı okulunda bir kısmı kurulan çadır kentte bir kısmı ise akrabalarının yanında ve geçici olarak cami avlusunda, düğün salonunda, park veya kullanılmayan benzin istasyonlarında yaşamlarını sürdürüyor. Kış aylarının gelmesi sığınacak yeri olmayan mültecileri de tedirgin ediyor.

Suruç ilçesi nüfusunun yaklaşık iki katı kadar gelen mülteciler savaş bittiğinde ülkelerine geri dönmek istiyor. Savaşın şiddetli geçtiği Kobani kentinde evler işyerleri yerle bir oldu. Kobani'de savaşın bitmesi halinde ülkelerine dönecek Kobanileri hayalet bir kent bekliyor.(Mustafa Bayar)