KOVULMAK KOLAYLAŞIYOR!

11 Ekim 2014 10:07

Hü­kü­met kı­dem taz­mi­na­tı, ta­şe­ron iş­çi­lik ve es­nek ça­lış­ma­yı sağ­la­ya­cak ki­ra­lık iş­çi­lik mo­del­le­ri­ni... 
Kre­di de­re­ce­len­dir­me ku­ru­lu­şu Fitch ve IM­F’­nin Tür­ki­ye ra­po­run­da yer alan is­tih­dam­la il­gi­li uya­rı­la­rı 2015-2017 Or­ta Va­de­li Prog­ra­mı­’nın (OVP) ya­pı­la­cak iş­ler bö­lü­mü­ne gir­di.


YENİ MODELİN RESMİ İLANI


Tür­ki­ye­’de­ki mev­cut kı­dem taz­mi­na­tı sis­te­mi, iş­ve­ren­le­rin üze­rin­de ma­li­yet oluş­tur­du­ğu ve iş­çi­le­rin iş­ten çı­ka­rıl­ma­sı­nı zor­laş­tır­dı­ğı ge­rekçesiy­le ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar ta­ra­fın­dan sık sık eleş­ti­ri­li­yor. Kı­de­min ya­nı sı­ra, iş­çi­le­rin iş­ten da­ha ko­lay çı­ka­rı­la­bil­di­ği es­nek ça­lış­ma ve ta­şe­ron iş­çi­lik sis­te­mi de Tür­ki­ye­’ye öne­ri­li­yor. Bun­la­rı dik­ka­te alan Hü­kü­met kı­dem taz­mi­na­tı, ta­şe­ron iş­çi­lik ve es­nek ça­lış­ma­yı sağ­la­ya­cak ki­ra­lık iş­çi­lik mo­del­le­ri­ni OV­P’­de res­mi ola­rak ilan et­ti.


3 KRİTİK MADDE YER ALDI


OV­P’­de kı­dem taz­mi­na­tı için, “Sos­yal ta­raf­lar­la di­ya­log içe­ri­sin­de tüm iş­çi­le­rin fay­da­la­na­ca­ğı ve bi­rey­sel he­sa­ba da­ya­nan bir kı­dem taz­mi­na­tı sis­te­mi ge­liş­ti­ri­le­ce­k” de­nil­di. Ki­ra­lık iş­çi­lik için, “Ö­zel is­tih­dam bü­ro­la­rı yay­gın­laş­tı­rı­la­cak ve fa­ali­yet alan­la­rı ge­çi­ci iş iliş­ki­si­ni de kap­sa­ya­cak şe­kil­de ge­niş­le­ti­le­ce­k” ifa­de­si kul­la­nı­lır­ken, ta­şe­ron sis­tem­de “Al­tiş­ve­ren­lik uy­gu­la­ma­sı iş­çi hak­la­rı­nı ve eko­no­mi­nin re­ka­bet gü­cü­nü dik­ka­te ala­cak şe­kil­de göz­den ge­çi­ri­le­ce­k” sö­zü ve­ril­di. Mil­yon­lar­ca ça­lı­şa­nı et­ki­le­ye­cek dü­zen­le­me­le­rin ne za­man ya­pı­la­ca­ğı OV­P’­ye ya­zıl­ma­dı.


SEÇİMDEN SONRA 4 YIL


An­cak Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ba­ba­can, re­form ola­rak ni­te­le­di­ği bu dü­zen­le­me­ler için 2015 Ha­zi­ran se­çim­le­ri­nin son­ra­sı­nı işa­ret et­ti. Ba­ba­can, se­çim son­ra­sı 4 yıl­da re­form­la­rı ta­mam­la­ya­cak­la­rı sö­zü­nü ver­di.

PATRONUN İSTİHDAM KORKUSU BİTECEK


Bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatına geçilmesi halinde, birikmiş kıdemi ödememek için işçisini atamayan işverenlerin elinin rahatlayacağı ifade ediliyor. Yine kiralık işçinin yaygınlaştırılmasıyla da işverenlere kadro yapmadan istihdam sağlama imkanı

sunulacak.

KIDEM HAZİRAN 2015 SONRASI RAFTAN İNECEK


Mev­cut kı­dem taz­mi­na­tı sis­te­mi, her bir yıl­lık ça­lış­ma­ya kar­şı­lık bir ma­aş taz­mi­nat ön­gö­rü­yor. Hü­kü­met, da­ha ön­ce ha­zır­la­dı­ğı tas­lak­ta bu­nun ya­rı ya­rı­ya dü­şü­rül­me­si­ni de ön­gö­ren al­ter­na­tif öner­miş, iş­çi sen­di­ka­la­rı kar­şı çı­kın­ca bu ra­fa kal­dı­rıl­mış­tı. Hü­kü­met, ha­zi­ran­da­ki ge­nel seçim­le­ri ka­zan­ma­sı ha­lin­de kı­dem taz­mi­na­tı, özel is­tih­dam bü­ro­la­rı ve ta­şe­ron iş­çi­lik dü­zen­le­me­si­ni ya­sa­laş­tır­ma­yı he­def­li­yor.


Erdoğan SÜZER- BUGÜN GAZETESİ